w tym roku ide do liceum a w przyszlosci chcialabym studiowac dziennikarstwo. i zastanawiam sie na jaki profil powinnam isc w liceum zeby mi bylo latwiej na studiach?
zastanawialam sie na WOS, j.polski, j. angielski lub cos takiego...
lista tematów
dziennikarstwo
na dziennikartwo jezyki to podstawa wiec mysle ze ejzyk angielski i polski to dobry profil chociaz slyszalam ze historia i wos tez potrzebna
na pewno te co wymienilas, polski- dobry dziennikarz po prostu musi umieć pięknie się wysłowić, języki- to chyba oczywiste (bez wzgledu na profil jezyki obce baaardzo sie w zyciu przydają), wos- to tez wydaje mi sie oczywiste przy tym zawodzie
no i oprocz tego nie możesz bać się rzeczy typu występy przed dużą publicznością, trema i te sprawy, bo dziennikarz nie może bać sie kamer
a co do hisrorii to nie jestem pewna, najlepiej popytaj nauczycieli, beda lepiej obeznani w temacie
Konto usunięte: w tym roku ide do liceum a w przyszlosci chcialabym studiowac dziennikarstwo. i zastanawiam sie na jaki profil powinnam isc w liceum zeby mi bylo latwiej na studiach?
btw. podobno studia dziennikarskie to kompletna pomyłka... Jesli chodzi o pracę dziennikarza w redakcji gazety.
Redakcja potrzebuje dziennikarza "wykształconego" w konkretnym kierunku: politologii, kulturoznawstwa etc.
Jesli jednak uparłaś się na dziennikarstwo (w liceum pewnie kilka razy zmienisz plany :d) idź na profil humanistyczny, lingwistyczny lub dziennikarski.
Konto usunięte: w tym roku ide do liceum a w przyszlosci chcialabym studiowac dziennikarstwo. i zastanawiam sie na jaki profil powinnam isc w liceum zeby mi bylo latwiej na studiach?
profil dziennikarski
w mojej klasie 1 na 32 osoby chce być dziennikarzem.. i to komentatorem sportowym
Wos, j. angielski
rozszerzenie z polskiego można zdać nie znając lektur. ;d
a matura z historii z rozszerzenia jest ciężka.
jesli masz predyspozycje do Wosu lub angielskiego to idź. ;)