Witam. :))
Mam zrobić konspekt do tematu: omów literacki kształt dramatu szekspirowskiego w świetle tradycji antyku, średniowiecza i renesansu.
Gdyby ktoś miał jakiś pomysł, czy 'myśl' to proszę napisać.
Z góry dzięki. :)
lista tematów
Dramat szekspirowski- kospekt
brak chóru, złamanie zasady ustanowionej przez Sofoklesa, iz na scenie ma być tylko 3 aktorów, zerwanie z zasadą 3 jednosci, ukazywanie scen mordu, scen drastycznych
tego wszystkiego w dramacie antycznym nie bylo.
tego wszystkiego w dramacie antycznym nie bylo.
Konto usunięte: omów literacki kształt dramatu szekspirowskiego w świetle tradycji antyku, średniowiecza i renesansu.
Szekspir zerwał z zasadą jedności.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Teatr#Historia_teatru tutaj masz dokładne inf :)
Kliknij też na teatr elżbietański (jako osobny artykuł) przyda Ci się to.
Z antykiem sobie poradzę (ale dzięki :D), tylko właśnie nie za bardzo wiem jak do renesansu i średniowiecza porównać.
Przeglądałam to.
Poczytaj, a jakoś wykombinujesz.
Jbc pisz:)
Zacznij od pojęcia teatru.
I napisz, jak się zmieniłam w poszczególnych epokach.
Konto usunięte: Z antykiem sobie poradzę (ale dzięki :D), tylko właśnie nie za bardzo wiem jak do renesansu i średniowiecza porównać.
średniowiecze - widowiska religijne wystawiane w języku łacińskim - dramat liturgiczny, czyli krótkie przedstawienia, głownie o tematyce zmartwychwstania albio bozego narodzenia, były pokazywane podczas uroczystości w kościele.
i jeszcze misterium - tematyka się zwiększyła, aktory zaczeli wychodzić przed kościół, rynek, spektakl przedłużył się nawet do kilkunastu godzin. Istotną rolę odgrywały kreacje. Stopniowo zaczęto grać w językach narodowych
a i akcja w misteriach toczyła się w sferze ziemskiej i pozaziemskiej