Wie ktoś może od czego zależy wartość przyspieszenia ziemskiego na danej wielkości geograficznej
z tego co się dowiedziałam wnioskuję że od odległości od środka ziemi ale nie jestem tego pewna więc stąd moje pytanie.
ps. przy okazji jak by znalazł się ktoś dla kogo doświadczenie z wahadłem matematycznym i wyznaczaniem wartości przyspieszenia ziemskiego nie jest problemem to proszę o odzew ;p
lista tematów
Wahadło matematyczne. Teoria. Fizyka
http://www.bryk.pl/teksty/liceum/fizyka/ruch_i_jego_powszechno%C5%9B%C4%87/13073-pomiar_przyspieszenia_ziemskiego_przy_u%C5%BCyciu_wahad%C5%82a_matematycznego.html
albo
www.bryk.pl/teksty/liceum/fizyka/ruch_i_jego_powszechno%C5%9B%C4%87/13150-czym_jest_wahad%C5%82o_wyznaczanie_warto%C5%9Bci_przyspieszenia_ziemskiego_z_u%C5%BCyciem_wahad%C5%82a_prostego.html
Chodzi o coś takiego?
albo
www.bryk.pl/teksty/liceum/fizyka/ruch_i_jego_powszechno%C5%9B%C4%87/13150-czym_jest_wahad%C5%82o_wyznaczanie_warto%C5%9Bci_przyspieszenia_ziemskiego_z_u%C5%BCyciem_wahad%C5%82a_prostego.html
Chodzi o coś takiego?
Konto usunięte: z tego co się dowiedziałam wnioskuję że od odległości od środka ziemi ale nie jestem tego pewna więc stąd moje pytanie.
tak. Im bliżej środka ziemi (na biegunach) tym przyspieszenie ziemskie (przyciąganie) jest większe. Jednak różnice są chyba nieznaczne.
Konto usunięte: ps. przy okazji jak by znalazł się ktoś dla kogo doświadczenie z wahadłem matematycznym i wyznaczaniem wartości przyspieszenia ziemskiego nie jest problemem to proszę o odzew ;p
fizyka nie jest moją mocną stroną :)
w tym drugim linku chyba jest odpowiedz na moje pytanie dotyczące tego od czego zalezy wartośc przyspieszenia. No i to jest ta odpowiedz ktorą miałam na myśli. Teraz moge być pewna.
A jesli chodzi o całość tego co pisza na tych stronkach o tym całym wahadłowym doświadczeniu to ja mam coś takiego w zeszycie, wiem co mam robić po kolei ale jednak mam jakiś problem z obliczeniami i wychodzą mi jakieś kosmiczne historie ;/
moją niestety też nie ;/
dzięki za pomoc! :) :*