Ja na temat bibliografii, i od razu proszę - nie odsyłać mnie to polonistki, bo babsztyla nie lubię !
- jak mam wiadomości z internetu np, to jak to zapisać w bibliografii? (jako, że z czego korzystałem, czyli tam gdzie są książki ;))
- można jakoś zaznaczyć że korzystałem z książki ze stron tych i tych?
Bo przykładowo książka ma 600 stron, a to co mi było potrzebne znajduje sie na 20 stronach
PRezentacja maturalna, 2 pytania.
piszesz stronę internetową z której korzystałeś
mozna. piszesz normalnie te dane ksiażki, autora wydawnictwo itd i piszesz str. 25-79 np. ;]
no.. u mnie odpada ;]
Lektury w temacie sa mi kompletnie zbędne ;]
Jest to jak by opracowanie, ale nie lektur, więc mozna ?
przykład?
Pierdykne linka na 3 linijki ?
są dwa rodzaje oznaczeń...
przypisy, kiedy cytujesz w tresci pracy fragment lub się na cudze badania powolujesz wtedy w wordzie sobie to zaznaczasz odsyla cie na dół strony do stopki i piszez tak na przykładzie:
J. Nowak, pozytywka, Warszawa 1999, s. 3-4.
jezeli jest to artykuł to tak:
J. Nowak, pozytywka [:w] rzeczy znane, pod red. A. Kowalski, Warszawa 2000, s. 60-78.
jezeli jest to artykuł z in6terentu to wpisujemy tak:
J. Nowak, pozytywka, Warszawa 1999 źródło: www [data i godzina] .
W bibliografii czyli na koncu pracy:
Podajesz tylko strny www z których korzystasz oraz gazety lub pozycje zbiorowe, a ne poszczególne artykuły... a normalne teksty wypisujesz nastepujaco:
Kowalski Jan, akwarium, Poznań 2000.
KROPKI na końcu to jest świętość, tak samo z przecinkami w odpowiednich miejscach oraz kolejność słów...
gdyby nauczycielka się pytała skad to wiesz powiedz, ze to na podstawie Meyerowej i Burbieńki....
jak zrobisz mozesz mi podeslać...sprawdze...