Yoł
1. ile razy mniejsza jest masa klucza o objętości 4cm^3 wykonanego z duraluminium od masy klucza, o takiej samej objętości , wykonanego z żelaza ?
Duraluminium jest stopem glinu z miedzią i krzemem , o gęstości 2,8g/cm^3
[[ cm^3 = centymetr sześcienny ;d ]] .
gęstość żelaza - 7,78 g/cm^3
4cm^3 * 2,8g/cm^3 = 11,2 cm^3 - masa klucza z duraluminium
4cm^3 * 7,78 g/cm^3 = 31,48 cm^3 - masa klucza z żelaza
31,48 : 11, 2 = 2,8
Nie jestem pewna czy to dobrze, mógłby ktoś sprawdzić ?
2.Normalne stężenie dwutlenku węgla w powietrzu (do 0,1% objętościowych ) jest całkowicie nieszkodliwe dla zdrowia człowieka. Natomiast większe stężenie tego gazu w powietrzu, stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi, a także wywołuje efekt cieplarniany.
Krótkotrwałe oddychanie powietrzem zawierającym 10% objętościowych dwutlenku węgla powoduje duszności , przy około 20% następuje zamroczenie , a przy 30% śmierć. Który z tych objawów może wystąpić przy oddychaniu powietrzem, które w 1m^3 zawiera 392 g dwutlenku węgla ?
I jeśli ktoś by mi mógł powiedzieć, z jakiego wzoru tu skorzystać .
Z góry dziękuje.
lista tematów
Chemia
Powyższy post wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów,bez podawania przyczyny.
Powyższy post wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów,bez podawania przyczyny.