"Wizerunek modernisty/dekadenta w literaturze. Porownaj kreacje postaci odwolujac sie do analizy wybranych utworow."
temat matualny.
Potrzebuje utwory, ktore moge wykorzystac przy pisaniu tej pracy oraz wszelkie pojecia i konteksty, ktore powinnam w niej zawrzec.
Z gory dzieki;)
matura, jezyk polski, strona 1 z 2
chodzisz do szkoły przerabiasz epoki i nie wiesz jakie lektury znajdują się w danej epoce ?
gratuluje ;) choć sam miałem z tym problem ....
Po 1 polecałbym Przedwiośnie i Chłopów :
http://www.lektury-mlodapolska.pl/MlodaPolska/0,0.html
ogólnie przeczytaj także to bo może ci pomóc :
http://www.sciaga.pl/tekst/27274-28-mloda_polska_opracowanie_wraz_z_lekturami
Co do dekadenta nie chce mi sie szukać, poza tym czemu wzięłaś taki temat w którym nawet nie wiesz od czego zacząć ?
Dzięki, ale 'Przedwiośnie' to nie jest utwór pochodzący z epoki Młodej Polski. To jest raczej XXlecie międzywojenne.
myśmy to brali z Młodej Polski :) a Panią od polskiego mieliśmy bardzo wymagającą :) i raczej wiedziała co i jak :O
hmm.. Od mojej polonistki raczej z daleka.. Ale postaram sie skonsultowac z inna nauczycielka od polskiego, ale juz teraz chcialabym zaczac pisac, tylko ze nie mam pojecia, jak ten poczatek powinien wygladac.
Proponuję przejrzeć wiersze K. Przerwy-Tetmajera i twórczość Leopolda Staffa a na pewno coś znajdziesz. Oni byli tak pesymistycznie nastawieni do życia że chętnie by sobie dół wykopali i się w nim położyli. Ale moderniści to nie tylko dekadenci...
No cóż zgodzę się z shamaramorgan ... sam wziąłem sobie najprostszy temat jaki mógł być :D sławne pary kochanków ...
ludzie zrozumcie że matury z polskiego ustnej nikt na studia nie bierze pod uwagę ;)
Hmm... Może lekko powiązany z dekadentyzmem katastrofizm. Chociażby "Dies Irae" Jana Kasprowicza. Należało by również pomyśleć o filozofii Fryderyka Nietschego i utworze "Kowal" (chyba L. Staffa ). Pomyśl o "Weselu'" S. Wyspiańskiego i wizerunku jako symbolisty. Może znajdziesz też coś z neoromantyzmu... Nie powiem Ci dziewczyno wszystkiego, bo to nie ja będę prezentować ten temat.
właśnie dziwnie masz ułożony temat, chodzi tylko o modernistów dekadentów, czy o modernistach i dekadentach, chociaż nie ma co tu dzielić bo u większości program literacki zmieniał się w ciągu życia (np. L.Staff i "Deszcz Jesienny" - typowo dekadencki, a "Kowal" wiąże się tylko z filozofią F. Nietschego.)