lista tematów
szkolne bójki strona 2 z 3
W roku szkolnym 2008/2009 Zespół Diagnostyczny przeprowadził badanie poziomu zagrożeń w naszym gimnazjum.
Posłużono się techniką diagnostyczną w postaci ankiety. Badaniami objęto 410 uczniów z klas I ? III.
OPIS I ANALIZA UZYSKANYCH WYNIKÓW
Prawie 75% uczniów czuje się w szkole bezpiecznie. Niecałe 25% odczuwa zagrożenie. Uczniowie jako główne powody braku poczucia bezpieczeństwa podają:
bójki między uczniami, mające miejsce na terenie szkoły;
palenie papierosów przez niektórych uczniów;
zaczepne zachowanie niektórych kolegów;
kradzieże, mające miejsce na terenie szkoły;
agresywne zachowanie, słownictwo;
groźby;
wyłudzenia pieniędzy ze strony starszych kolegów;
29,6% uczniów nie spotkało się z przejawami patologii wymienionymi wyżej i w związku z tym nie potrafi wskazać miejsc w szkole niebezpiecznych.
20,6% uważa, że miejscem, w którym dochodzi do sytuacji zagrożenia są szkolne toalety.
19,8% młodzieży spotyka się z różnymi zachowaniami patologicznymi na boisku szkolnym.
18,7% uczniów czuje się zagrożonych poza bramą szkoły.
8,6% wskazuje na pomieszczenie szatni jako miejsce, w którym dochodzi do sytuacji powodujących zachwianie poczucia bezpieczeństwa uczniów.
2,7% odczuwa zagrożenie na sali gimnastycznej.
Uczniowie wymieniając zjawiska patologiczne, z którymi spotykają się w naszej szkole, wskazują przede wszystkim na:
palenie papierosów przez uczniów ? 27,5%
bójki ? 24,6%
kradzieże ? 18,9%
groźby i zastraszanie ze strony uczniów ? 12,3%
wyłudzanie przez uczniów pieniędzy ? 5,9%
narkotyki ? 5,1%
przemoc fizyczna ze strony uczniów ? 3,4%
picie przez uczniów alkoholu ? 2,4%
90% uczniów nie spotkało się z propozycją kupna narkotyków w szkole, natomiast 10% otrzymało taka propozycję.
Uczniowie w sytuacjach zagrożenia szukają pomocy u:
kolegi/ koleżanki ? 220 odpowiedzi; co stanowi 37,2%;
rodziców ? 152 odpowiedzi; co stanowi 25,7%
wychowawcy klasy ? 125 odpowiedzi; co stanowi 21,2%
pedagoga szkolnego ? 43 odpowiedzi; co stanowi 7,3%
innej osoby ? 30 odpowiedzi ( siostra, brat, ciocia, przyjaciel spoza szkoły); co stanowi 5,1%
innego nauczyciela ? 13 odpowiedzi; co stanowi 2,2%
dyrektora szkoły ? 8 odpowiedzi; co stanowi 1,4%
ANALIZA PRZEPROWADZONYCH BADAŃ
Przemoc staje się obecnie najważniejszym tematem spośród zagadnień związanych
z bezpieczeństwem. Narastająca fala agresji obserwowana wśród młodzieży budzi niepokój rówieśników, rodziców i nauczycieli.
Ponieważ agresja jest zewnętrznym objawem złości skierowanym przeciw osobom lub rzeczom, przynoszące szkody przybierające formę ataku, czyli napaści fizycznej lub słownej,
to spotykane w naszym gimnazjum bójki, zaczepki, groźby i zastraszania, wyłudzanie pieniędzy od słabszych uczniów można nazwać przejawem agresji.
Typem zachowań agresywnych oprócz zachowań typowo fizycznych może być agresja słowna, która przejawia się głównie w zaczepianiu, inicjowaniu kłótni, grożeniu, straszeniu, przezywaniu. Zachowania agresywne przejawiają się także w podżeganiu do ataku fizycznego lub słownego.
Zachowanie dziecka agresywnego cechuje brak zdyscyplinowania, naruszanie zasad regulaminu szkolnego oraz obowiązujących norm współżycia w społeczności uczniowskiej.
U uczniów agresywnych występuje niski poziom dojrzałości społecznej, przez co dziecko łatwo popada w konflikty z rówieśnikami.
Większość uczniów w naszej szkole czuje się bezpiecznie. Jednak nie można stwierdzić, że zachowań agresywnych i patologicznych nie ma w ogóle. Młodzież czuje się zagrożona ze strony swoich rówieśników głównie z powodu bójek, zjawiska nikotynizmu, zaczepek, kradzieży i wyłudzeń pieniędzy.
Ponieważ wzorce zachowania występujące w otoczeniu np. ucznia utrwalają się ( m.in. sposób bycia kolegów ubierania się, mówienia, zachowania się modela) szczególnie wtedy, gdy są one charakterystyczne dla osób znaczących, należy w szczególności wzmóc kontrolę zachowań uczniów w szkole i jej otoczeniu.
Często dzieci sfrustrowane, odrzucone przez swoich rodziców wykazują zachowania nieakceptowane społecznie. Wskazują na to także nazwiska, które pojawiły się w wypowiedziach uczniów. Szczególnie niepokojące mogą być zachowania nazywane przez psychologów agresja instrumentalną. Kształtuje się ona pod wpływem doświadczeń nabytych przez ucznia.. Opierając się na nich dziecko wytwarza przekonanie, że za pośrednictwem agresywnego zachowania można uzyskać różne korzyści osobiste, zrealizować swoje pragnienia i cele, np. wyłudzanie pieniędzy, grożąc przy tym pobiciem. Po kilkakrotnym przekonaniu się, że metoda ta jest skuteczna, zachowanie agresywne ulega utrwaleniu.
Agresja instrumentalna jest wyuczonym sposobem działania, powstającym poprzez tolerowanie jej przez otoczenie. Powoduje to wytworzenie przekonania o własnej bezkarności oraz utrwalenie się nawyku osiągania zamierzonych celów za pośrednictwem agresywnego zachowania.
Za najbardziej niebezpieczne miejsce w szkole uczniowie uważają toalety szkolne, boisko oraz teren poza bramą szkoły. Kilkudziesięciu uczniów otrzymało propozycję kupna narkotyków. Większość uczniów nie miało do czynienia z dealerem. Istotny jest jednak sam fakt wystąpienia takiego zjawiska. W związku z tym należy stosować szeroko pojęta profilaktykę uzależnień.
Największym zaufaniem uczniowie obdarzają kolegów i to im powierzają swoje problemy w pierwszej kolejności. Na następnym miejscu znajdują się rodzice, dopiero jako następną osobę wymieniają wychowawcę klasy. Zastanawiający wydaje się brak zaufania do szkoły, jako instytucji dbającej o bezpieczeństwo ucznia.
Kilkudziesięciu uczniów otrzymało propozycję zakupu narkotyków. Narkomania jest jednym z uzależnień należących do toksykomanii. Dotyczy zażywania nie tylko klasycznych narkotyków ale także syntetycznych leków przeciwbólowych.i środków halucynogennych.
Ponieważ zazwyczaj właśnie w szkole rozpoczyna się I faza brania narkotyków tzw. towarzysko, gdzie uczeń o niskiej świadomości i wiedzy o zagrożeniu łatwo przechodzi w drugi etap. Pojawiają się wtedy problemy szkolne, kłamstwa, opuszczanie zajęć, agresja, zmiana środowiska, przyjaciół, izolacja. Rośnie upodobanie do posługiwania się wyrażeniami slangowymi i agresja słowna, dochodzi do kradzieży i zaciąganie długów. Ten rodzaj objawów można zauważyć u uczniów, których nazwiska pojawiły się w ankietach.
Warunkiem skutecznego zapobiegania i przeciwdziałania agresywnemu zachowaniu się młodzieży jest uwzględnienie przyczyn jego powstawania oraz dostosowanie do nich oddziaływania wychowawczego. Rozpoznanie przyczyn agresji jest punktem wyjścia do podjęcia oddziaływań
i polega na znalezieniu rozwiązania takiego stanu rzeczy. Sposoby radzenia sobie z uczniami agresywnymi:
CZY TAK MUSI BYĆ pisać
wprowadzić kary cielesne!
Konto usunięte: z bójek się wyrasta :) najgorzej jest w gimnazjum, w szkole średniej następuje opamiętanie :) a na studiach praktycznie nikt się nie bije...
j.w.
u mnie w szkole ponad 1000 chłopa jest i bójki baaaaaaardzo rzadko się zdarzają ;]
jakbyś wiedział jaka jest prawda, to sam byś się podpisał pod tym JP ;]
gwarantuje Ci, że Chez nie wypisuje takich tekstów ze względu na ogólnie panującą modę itp.
Ja sie nie czuje nigdzie bezpieczny, a juz na pewno nie w szkole. Na wojnie w Iraku jest bezpieczniej niz w szkole.
Najbardziej wspominam, jak mnie gosciu walnal w banke.. a potem byla bojka.. na lekcji.
Albo na korytarzach, w szatni. W kiblu to tylko zaczepiaja. A te zarty.. trzeba lac w morde zeby pokazac, ze nie jest sie jakas ofiara.
Konto usunięte: gwarantuje Ci, że Chez nie wypisuje takich tekstów ze względu na ogólnie panującą modę itp.
Gwarantuję Ci, że wiem dużo na ten temat. Akcja wywołuje reakcje. U mnie jest raczej tak, że ekipa nie dostaje od policji tylko moich kumpli. Nie toleruję czegoś takiego jak pseudo chuligani, czy inne śmieci.
Tak, najlepiej dodaj, że 13-16 latek pali, bo jest w nałogu. I zaprzecz chęć zaimponowania rówieśnikom.
diler: Tylko, że takie zachowania nie miałyby miejsca gdyby dziecko wynosiło z domu właściwe wartości.
Konto usunięte: jakbyś wiedział jaka jest prawda, to sam byś się podpisał pod tym JP ;] gwarantuje Ci, że Chez nie wypisuje takich tekstów ze względu na ogólnie panującą modę itp.
Media piszą takie bzdety, że nawet nie zwracam na to uwagi. Palacz, pierwszy papieros w podstawówce, luffka przed samym gimnazjum, piwo jak woda.
Chodzi raczej o to, że siedzimy sobie z chłopakami i obserwujemy takich właśnie małolatów, którzy się naoglądają clipów czy nasłuchają opowieści i latają. A o co? Bo tak robi większość. Podejście do policji u mnie nie jest pozytywne, aczkolwiek nie latam z jakimiś skrótami, bo jest jak było i tak już będzie.
Często jest tak, że policjant uderzy, tylko dlaczego pomijane jest, że przed uderzeniem policjant dostał kamienień? I teraz rośnie wielka nienawiść, bo policja wykorzystuje władze. Patrzę na sprawę obiektywnie, nie raz przewinął mnie psiaczek pałą, ale zawsze za coś. Dlatego nadal uważam, że akcja wywołuje reakcje, a funkcjonariusze są przewrażliwieni.
Jeden gdy policja go zatrzyma drwi z nich, a drugi dostaje - dlaczego? Bo policjant pamięta o pierwszym i nawet nie przychodzi mu do głowy, że osoba zatrzymana jest głuchoniema, wieczór, koleś podpity i zaraz pała lata - to już jest coś nie tak, ale nie widzę sensu w tym by latać i wołać, żeby zabić tego policjanta i jego rodzinę.
Z czasem to zrozumiesz, wiem co w Tobie jest, bo sam to miałem. Tylko zrobiłem coś przez co przysiadłem na tyłku i miałem czas na przemyślenia.
Gdyby mój ojciec był policjantem i ktoś w niego rzucił cegłą, za to kim jest to szczerze mówię, że zrobiłbym mu coś złego. Człowiek to tylko człowiek, raz jesteś na dole raz na górze.
W szkole Cię prześladują, to potem się mścisz. Ja przyznam z chęcią, że nie miałem lekko, ale wywinąłem się z tego o 180' i to nie hasłami, i kamieniami tylko siłownią i krav magą - właściwe myślenie pomogło mi zyskać szacunek ;)
Dzieciaki strasznie latają za Peją, tylko ilu z nich wie, że Peja powiedział, że nie chce wychowywać dzieci i jego muzyka jest skierowana do ludzi starszych?
Peja sam przyznał, że jego pierwsze kawałki były nagrywane tak o, ponieważ nie miał perspektyw.
Znam gościa, który działa w potężnym składzie, kim jest jego ojciec? Klawiszem.
Trochę rozumiem Wasz bunt, to że gadacie, że nie znam życia. Tylko to nie to podejście. Ja myślę obiektywnie, biorąc pod uwagę to co przeżyłem i widziałem.
W willi się nie urodziłem.
To ze ktos szanuje policje nie znaczy ze jest niekumaty.
Juz o tym chyba Ci pisalam na Viproomie? hę ?
a ten caly cyrk z chwdp i jp to sobie wsadzcie :D
policjanci nie zwracaja na to uwagi =]
i cholera nie moge sie doczekac kiedy do niej wstapie
i obije wszystkim dzieciom i niedobitkom piszącym cos na murach [chwdp] pyski :D
W podstawówce ma się 7-12 lat a nie 13-16
Zresztą to ich sprawa,że palą, piją.Ich zycie ich wybór.
Mi przeszkadza,że ktos nosi dredy,ma w uszach tunele albo facet ma długie włosy.
diler: Chodzi raczej o to, że siedzimy sobie z chłopakami i obserwujemy takich właśnie małolatów, którzy się naoglądają clipów czy nasłuchają opowieści i latają. A o co? Bo tak robi większość.
Hmmm uwierz mi,że większosc nosi arafatki,grzywke na lewą strone,duże buty,rurki większość osób jeździ autobusem do szkoły a nie jak niektórzy -rowerem.
Ich sprawa co robią.Jeżeli czuja sie z tym dobrze to czemu mielibyu tego nie robic?
Jestem nawet za tym,zeby szmule sie dowartosciowaly.Czasem szkoda mi ich.
diler: Podejście do policji u mnie nie jest pozytywne, aczkolwiek nie latam z jakimiś skrótami, bo jest jak było i tak już będzie.
Nie zycze Ci żeby policjant Cie skrzywdził .Naprawde.
A Ty myslisz,ze napisy "ACAB","OGCJM","CHWDP" biorą się z lansu ?
Powiem Ci,że wiele szpanerów lanserów chętniej napisałoby swoja ksywke na murze niż antypolicyjny skrót.
diler: Często jest tak, że policjant uderzy, tylko dlaczego pomijane jest, że przed uderzeniem policjant dostał kamienień?
A co mi powiesz jak policjant uderzy,bez JAKIEJKO
LWIEK przyczyny ?Co z takim policjantem sie stanie?
Chyba jednak nie miałes :)
diler: Ja przyznam z chęcią, że nie miałem lekko, ale wywinąłem się z tego o 180' i to nie hasłami, i kamieniami tylko siłownią i krav magą - właściwe myślenie pomogło mi zyskać szacunek ;)
Dobrze zrobiłes.
diler: Dzieciaki strasznie latają za Peją, tylko ilu z nich wie, że Peja powiedział, że nie chce wychowywać dzieci i jego muzyka jest skierowana do ludzi starszych?
Ja o tym wiem no ale nie jestem już dzieciakiem I nie latam tylko czasami lubie posłuchac Rapera z Poznania.Jednak sama polecam PIHa ^^
Jeżeli myslisz,że przeżyłes to co wieluu kibiców to sie ogromnie mylisz.
Świat może troszku znasz,ale widać że nie do konca... Przynajmniej ten świat w ktorym zyję..
Konto usunięte: Nic dobrego nam nie wróża ci co nie rozumieją ...Naszych zasad i wartości, z których ku. . . się śmieją.
bedziemy sie biły ?
diler: Gwarantuję Ci, że wiem dużo na ten temat. Akcja wywołuje reakcje. U mnie jest raczej tak, że ekipa nie dostaje od policji tylko moich kumpli. Nie toleruję czegoś takiego jak pseudo chuligani, czy inne śmieci.
może i wiesz dużo, ale po tym co napisałeś w odpowiedzi do Chez wnioskuję, że byłeś tylko świadkiem jak to kibice prowokują policję... jednak nie widziałeś, jak policja bez powodu atakuje/prowokuje kibiców
Konto usunięte: Żeby nie było to więcej osób potępia \"moje JP\"niż je broni Dobrze,że kumaci uważają inaczej
Dorqa: i cholera nie moge sie doczekac kiedy do niej wstapie
i obije wszystkim dzieciom i niedobitkom piszącym cos na murach [chwdp] pyski :D
typowe myślenie większości półgłówków, którzy są w policji... chroni mnie prawo, to sobie użyję
Konto usunięte: może i wiesz dużo, ale po tym co napisałeś w odpowiedzi do Chez wnioskuję, że byłeś tylko świadkiem jak to kibice prowokują policję... jednak nie widziałeś, jak policja bez powodu atakuje/prowokuje kibiców
Wiesz trzeba to poczuc na własnej skórze bądź widziec na własne oczy żeby zrozumiec hihihi ^^
to tacy kibicee net !
Konto usunięte: Żeby nie było to więcej osób potępia \"moje JP\"niż je broni Dobrze,że kumaci uważają inaczej
Konto usunięte: i cholera nie moge sie doczekac kiedy do niej wstapie
typowe myślenie większości półgłówków, którzy są w policji... chroni mnie prawo, to sobie użyję
Dokładnie amfa,pałka,gaz,kask,tarcza i jest git
Jeździłem rowerem do czasu jak mnie potrącił pewien pan. :) Jego wina, ja do dziś nie mogę chodzić na siłownie i na wf.
Konto usunięte: A co mi powiesz jak policjant uderzy,bez JAKIEJKO
LWIEK przyczyny ?Co z takim policjantem sie stanie?
Czytaj moje wypowiedzi, pisałem o tym.
W rapie jestem głęboko, sam piszę teksty.
Polecam:
Peja - Kibice
Konto usunięte: może i wiesz dużo, ale po tym co napisałeś w odpowiedzi do Chez wnioskuję, że byłeś tylko świadkiem jak to kibice prowokują policję... jednak nie widziałeś, jak policja bez powodu atakuje/prowokuje kibiców
Chłopie, napisałem Ci, że policjanci bywają przewrażliwieni. Ale z KAŻDYM się idzie dogadać, jeśli masz nastawienie: "pies-zabić, poniżyć" nie licz na wiele.
Jesteś kozak, ok. Powiedz mi co zrobisz jak będziesz miał dzieciaka i ktoś mu krzywdę zrobi? Zabijesz go? Wątpię, pójdziesz na policję.
Temat odnosi się do gimnazjum, piszę odnośnie do tematu.
Mnie prawo nie chroni, wręcz mam pewien problem przez jednego pana-urzędnika.
Jak zobaczę ze sprayem kogoś na moim rewirze, obojętnie co będzie chciał napisać, to zmyje to potem. Po czym zabawię się w policjanta i mu stłukę twarz. Gdzie poleci? Na policję.
Miałem takie starcie z takimi "chuliganami", była sprawa w sądzie. Okazało się, że posprzedawali siebie nawzajem, ze mną na czele. Oczywiście dużo kolorów dodali, bo się o tyłki bali.
Nie chce mi się z Wami dyskutować, bo widać, że strasznie pocierpieliście przez policję
Za kilka lat zobaczymy ;)
diler: Jeździłem rowerem do czasu jak mnie potrącił pewien pan. :) Jego wina, ja do dziś nie mogę chodzić na siłownie i na wf.
Nie o tym w tej chwili gadamy.
Zacytuj.Niestety nie moge znaleźć.
Ja nagrywam kawalki
GP.Tomeczku z nim nie ma co dyskutować.On chyba nie miał do czynienia z tymi najgorszymi psami ;d jadacymi na anfie,którzy bawią sie ludźmi.
w dupie byłes gówno widzialas.srasz nie wiesz.
diler: Powiedz mi co zrobisz jak będziesz miał dzieciaka i ktoś mu krzywdę zrobi? Zabijesz go? Wątpię, pójdziesz na policję.
[
to nie było do ciebie
Żałosny jestes.
Jasne.
masz prawo
nie masz prawa.. no ale rozumiem ze akurat ten tekst napisałaś żartem bo sama dobrze wiesz że tego nie zrobisz;]
diler:
policja jest od tego żeby chronić..jak ktoś nawywija i go psy złapią to może mieć pretensje tylko do siebie...
nikt nie mówi że w ABW,CBA,kryminalnych,antynarkotykowych i spec-komórkach pracują głąby..bo nie pracują..tam pracują ludzie którzy nie są tępakami,tylko ludźmi albo wykształconym,albo WŁAŚCIWIE przeszkolonymi .. bo zajmują się poważnymi sprawami..
co innego krawężniki czy już nie mówiąc o żuczkach obstawiających mecze ..to są ludzie matoły.. ok, nie wszyscy, ale większość z którymi się spotkałem to są autentyczni idioci..ale mi się wydaje ze są idiotami bo nie potrafią myśleć, a na komendzie robią im pranie mózgu..i w pewnych sytuacjach nie ruszają głową, nie myślą, tylko postępują szablonowo bo im komendant nakazał...
głąby obstawiające mecze: skąd ich biorą ? a no ze wsi, z konkurencyjnych kibicowsko miast... tacy ludzie się wyżywają bo nareszcie wieśniak może pokazać mieszkańcowi dużego miasta że teraz on jest górą...mieszkaniec miasta X może pokazać mieszkańcowi znienawidzonemu miasta Y że teraz on jest górą..wywalanie z autobusów bo tak, wywalanie z pociągu bo tak, wyciąganie z tłumu pierwszego lepszego...standard.."mandat albo pałowanie" ...standard.. 'komenda albo pałowanie" .. standard..
2 września..policja zatrzymuje ponad 700 osób idących na mecz...ok, były ale rozruchy, trochę (dosłownie trochę) kamieni poleciało...cop powinna policja zrobic? ano wyłapać tych co rzucali..proste nie jest, ale to jest ich zawód i za to dostają kasę..to jest ich rola społeczna..mają wyłapać winnych..tak jak rolą społeczną lekarza jest ratować ludzkie życie tak rolą społeczną policjanta jest wyłapać bandytów..jak lekarz coś źle robi , popełni błąd to ma przerąbane,bo zabierają mu kwalifikacje i nie ma gdzie iść bo potrafi tylko leczyć..tak samo policjanci powinni być rozliczani, a nie są...chronią sie nawzajem...uzgadniane zeznania.. .. no więc co robi policja owego 2 wrzesnia.. nie łapie winnych, tylko łapie wszystkich, nawet kobiety...kłamią ze puszczą po spisaniu a rozwozą po komendach w całym mieście i do podmiastowych komend..a na komendach dzieją się rzeczy po których spokojny człowiek nie dziwi się hasłu chwdp, jwp, jp, czy inne kumate skróty..a co główny komendant powiedział przed komisją na swoje usprawiedliwienie: "było ciemno, musieliśmy wszystkich zgarnąć"..pełen profesjonalizm..akcja miała wydźwięk polityczny..
P.S. żeby ta sytuacja była wyjątkiem, ale nie... nie zdarzyła się po raz pierwszy i nie raz się zapewne wydarzy..
czy dziwisz się dilerze i Dorqo że część ma negatywny stosunek do CZĘŚCI policji?
bo tu nikt nie mówi że cała policja to zło..policja jest potrzebna bo byłaby anarchia..tylko profesjonalna policja.. no ale skoro policja żyje idealnie z politykami i mafią to co tu się dziwić ze mamy taki patologiczny stan...
a co do tematu: widać że badanie mało rzetelne ..posługiwanie się ankietami w gimnazjum..chyba najgorsze narzędzie badawcze jakie można było wybrać.. zapewne wybrali ankiete bo najłatwiej wyniki opracować ..suche statystki..a potem sie dziwić że robią badania nad młodzieżą ale już nie potrafią rozwiązać problemu..a no nie potrafią bo ankieta tylko daje stwierdzenie faktu czy problem istnieje czy nie..tylko ze ankieta w gimnazjum jest bardzo niemiarodajna..najlepszym przykładem jest ten oto kwiatek;
pytanie tylko czy ta odpowiedź była podana do wyboru (jeżeli tak to jakiś głąb metodologiczny układał te ankietę)
jeżeli uczniowie sami podawali taki powód, to po prostu nie zrozumieli pytania (i tu znowu wina układającego ankietę,bo on powinien dopasować ankietę do środowiska w jakim przeprowadza badanie)
ankieta może być punktem wyjścia do zdiagnozowania sytuacji,ale jak można cos diagnozować na próbie :
śmiech na sali...uogólniać wyniki na wszystkich uczniów w kraju liczącym 38 mln..brawa..
Chętnie przesłucham.
Konto usunięte: policja jest od tego żeby chronić..jak ktoś nawywija i go psy złapią to może mieć pretensje tylko do siebie...
Cały czas o tym mówię. :)
Co dalej, nie chce mi się pisać już na ten temat, tym bardziej, że odbiliśmy się już od tematu mocno. Jeśli ktoś szuka wrażeń, to znajdzie. Gdy trafi na prawdziwego chuligana. A nie kozaka z fotki.pl ;)
Nie wchodzę tu już, żeby nie było