Historia
Przewodniczących mam
David Lloyd George
Woodrow Wilson
George Clemenceau
a państwa ?
w niektórych źródłach piszę, że było ich 5, w niektórych 7 a na wikipedii jest ich mnóstwo.
więc które państwa naprawdę współtworzyły Ligę Narodów ?
Nie bić
Napisz wszystko xD
Podstawowe to raczej USA, dawne ZSRR, Francja, Niemcy i Japonia. Czyli "przywódcy," państw centralnych i ententy. ...Reszta z czasem się przyłączała, j/w.
O, tam jest to że nie było, na samym dole jest napisane, że z czterech xD Wybacz. :idiota:
Wlk. Br. Francja, Japonia, Włochy.
no te właśnie nie.
czytałam tamto i tam piszę
tylko nie wiem jakich ;/
składa się z 4 członków stałych (Wielka Brytania, Francja, Włochy, Japonia) i 4 członków niestałych;
Nic więcej nie znalazłem ani się nie dowiedziałem, szukałaś w książce? Na pewno tych państw ogółem było dużo, dołączały się i odchodziły, formalnie rozwiązano ją w 1946 roku. Tylko tyle...
teraz już sama nie wiem. ;)
a w książce szukałam i nie ma .
Nie możliwe, tutaj masz zapewne wszystkich jacy kiedykolwiek byli wewnątrz organizacji z datami wystąpienia. Najlepiej napisz wszystkie xD
A do odpowiedzi ustnej to potrzebne? Praca domowa? (Zakładam, że nie.)
Referat?
Ja to wykluczyłem bo myślałem cały czas właśnie o spisaniu pracy domowej, przecież nie wszystko trzeba umieć prawda? Takaś pilna uczennica, dobrze, świetnie!
Zbyt dużo nie pomogłem, ale cała przyjemność po mojej stronie x]
założycielami były 32 państwa dawnej koalicji wojennej, a później dołączały kolejno państwa neutralne, aczkolwiek jakie, to nie wiem.
polska, irladnia, holandia, węgry, austria i tylko te pamiętam;).
niemcy i zsrr też wstąpiły do ligi, ale na jakiś tam dość krótki okres czasu i chyba(!) zostały wyrzucone.