Miłość...a cóż to takiego?!
Miłość jest obecnym życiu każdego człowieka pojęciem, pojawiającym się bez względu na okoliczności, wiek, miejsce czy czas. Każdy spotyka się z tym uczuciem pod różnymi postaciami-mamy do czynienia z miłością rodzicielską, przyjacielską, braterską czy siostrzaną czy taką, która łączy (niegdyś) obcych ludzi. Wielu z nas popiera słowa E.Hemingway'a, iż: ,,Miłość jest największym sensem istnienia", przedkładając to uczucie nad wszystkie inne wartości w życiu. Rzadko kiedy zastanawiamy się: czym naprawdę jest miłość? Ile dla nas znaczy? Jaką pozycję w naszej hierarchii wartości zajmuje?
]Miłość ... więc czym jest? Jest otwarciem się m drugiego człowieka,jest szczęściem, jest spojrzeniem duszy, to dawanie, tp cud, to morze emocji... Czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy z jej wielkości, nie wiemy, że "Miłość jest lekarstwem, co sprawia cuda codzienne." (philip Bosmans).
Sama tak naprawdę nie przywiązywałam zbytnie wagi do znaczenia miłości w moim życiu. Myślę, że powinno to stać się dla mnie sygnałem, iż w mojej sferze emocjonalnej, w moim wnętrzu, brakuje pielęgnacji, które (może) pozwoliłaby zachować moją równowagę psychiczną.
lista tematów