mam beznadziejne zadania pomozcie mi znaleźć wzory na to prosze wrecz blagam
1. 1. Klocek ma mase 0, 1 kg, a wspolczynnik sprezystosci sprezyny wynosi 10 N/m. Oblicz wartosc przyspieszenia drgajacego klocka w chwili, gdy jest wychylony o 5 cm
2. 2. Oblicz wychylenie, przy ktorym energia potencjalna ukladu jest rowna energi kinetycznej klocka.
Błagam o jakies wzory niestety w necie tego nie ma ;///
lista tematów
Fizyka ;((( Pomocy
Konto usunięte: mam beznadziejne zadania pomozcie mi znaleźć wzory na to prosze wrecz blagam
1. 1. Klocek ma mase 0, 1 kg, a wspolczynnik sprezystosci sprezyny wynosi 10 N/m. Oblicz wartosc przyspieszenia drgajacego klocka w chwili, gdy jest wychylony o 5 cm
2. 2. Oblicz wychylenie, przy ktorym energia potencjalna ukladu jest rowna energi kinetycznej klocka.
Błagam o jakies wzory niestety w necie tego nie ma ;///
Otwórz podręcznik na aktualnie przerabianym temacie.. albo sprawdź w zeszycie co akurat przerabiasz i wzory jakie tma są...
w tym problem że to sa zadania z ksiazki nauczyciela, a my ksiazki nie mamy, wiec chociaz wzory by mi sie przydaly;/
Konto usunięte: 1. 1. Klocek ma mase 0, 1 kg, a wspolczynnik sprezystosci sprezyny wynosi 10 N/m. Oblicz wartosc przyspieszenia drgajacego klocka w chwili, gdy jest wychylony o 5 cm
Wzór, który musisz użyć to F = k|x|
F - siła sprężystości
k - wspł sprężystości
x - wychylenie z położenia równowagi
Z tego wzoru liczysz F, czyli F=10*0,05 = 0,5 N
Następnie masz prosty wzór F = am, przekształcasz na a=F/m i liczysz.
a=0,5/0,1= wynik sama znajdziesz ;P