jeśli jest tutaj ktoś kto zna francuski (podstawy których uczy się w klasie 2 lo) to proszę o pomoc :)
Mam banalne zdanie.. Musze opisać jaka będzie pogoda używając czasu futur simple.
Ale z czasów i ich zastosowania jestem słaba i dlatego tutaj piszę :)
wystarczy że mnie jakoś nakierujecie, wytłumaczycie jak to mam zrobić.
napisałam sobie po polsku jak chciałabym żeby to zadanie brzmiało:
W piątek będzie ładna pogoda. Będzie ciepło i będzie świecić słońce. Będzie 10 stopni
tylko tyle. Mam zdania po francusku ale w innym czasie i nie umiem ich zamienić na ten futur simple .
prosze o pomoc :)
lista tematów
Francuski
It will be really nice weather in sunday. It'll be hot and the sun will shine. It' ll be 10 degrees Celsiusz. A po francusku nie umiec :( buuu
Konto usunięte: W piątek będzie ładna pogoda. Będzie ciepło i będzie świecić słońce. Będzie 10 stopni
Vendredi, il fera beau. Il fera chaud et il fera du soleil. Il fera 10 degres.
bezokolicznik+końcówki jak w avoir le present i już :) *
*oczywiscie faire jest wyjątkiem, dobieramy cząstkę fer i do niej dolepiamy końcówki:
Il fera beau.
:) pzdr
precipitevolissevolmente.
Konto usunięte: It will be really nice weather in sunday. It'll be hot and the sun will shine. It' ll be 10 degrees Celsiusz. A po francusku nie umiec :( buuu
po angielsku to ja bym nawet esej na ten temat napisała ;/ z francuskim już gorzej ...
dziękuje :*
no tak, te końcówki znam, ale tak przeglądalam zeszyt i się zamotałam z tymi wyjątkami, wczesniej jeszcze miałam w czasie kiedy pisało się il ya ..
no i wolałam zapytać kogoś kto się zna.