Mógłby mi toś napisać przemówienie w którym antygona obrania się w sądzie, dlaczego pogrzebała zwłoki brata?????
Polski przemówienie . strona 1 z 2
"Antygona" sofoklesa. Nigdy nie pisałam przemówienia i nie wiem jak ja mam to napisać. Będe to musiała wygłosić ;/
Właśnie to mam omawiać w poniedziałek
Jeszcze nie przeczytałam, ale pisaliśmy test czytania ze zrozumieniem i było tam kilka tekstów z książki.
Podaj powody;
prawa boskie są ważniejsze od praw kreona
to był jej brat
kazdy człowiek ma prawo do godnego pochówku
i takie tam w tym stylu ;)
No dobra, a więc mógł by mi ktoś sprawdzić, to co napisałam ???? Na razie,to tak na brudno. . .
A więc:
Stoję tu dziś przed wami, bo chciałabym wam udowodnić, że to co zrobiłam, nie jest warte takiej surowej kary. Kreon ukarał mojego brata na wieczność. Nie mogłam, na to pozwolić, więc posypałam jego zwłoki piachem. Przecież, to mój brat i nie zniosłabym myśli, że tuła się gdzieś i nie może trafić do hadesu. Kto po śmierci będzie nas sądzić? Kreon czy bogowie? Chciałam pogrzebać mojego brata i to zrobiłam, bo wiem, że nie należy lekceważyć rozkazów boskich, nawet jeśli są one sprzeczne z rozkazami Kreona. Każdy z nas ma prawo do tego, aby nas godnie pochować, niezależnie jacy byliśmy i co zrobiliśmy. To nie Kreon powinien sądzić, co się stanie z moim bratem po śmieci, a ja nie mogłam na to pozwolić. Czy wy byście machnęli ręką i nic nie zrobili, gdyby taki los spotkał waszych bliskich, których kochacie i troszczycie się o nich? Ja uważam, że ich dobro jest najważniejsze i powinno się im pomagać jak tylko możemy. Ja rozumiem Kreona, że mnie chce ukarać za to co zrobiłam, ale weźcie pod uwagę, że zrobiłam, to w słusznej sprawie. Nie rozumiem jednak tego, że Kreon odmówił pochówku Polinejkesa. Przecież śmierć jaką poniósł, jest już wystarczającą karą. Sialalala... nie wiem co dalej ;/
również w mialam taki temat kiedyś ale rozprawki.... jednak nie posiadam jej :D mam na kompie rozprawke podobną ale o balladynie :) wiec jak komus potrzebne moge podesłać:P