Hej.. mam prośbę do was mianowicie mam problem z jednym zadaniem z matematyki.. czy mógłby mi ktoś pomóc... oto treść zadania:
z kawałka tektury w kształcie trójkąta prostokątnego równoramiennego, którego każde ramie ma długość 2m , chcemy za pomocą dwóch cięciw wykroić prostokąt. Zapisz wzór na pole prostokąta w zależności od długości jego boku ,,a".
Proszę pomóżcie
no błagam pomóżcie ;(
musisz obliczyc drugi bok tego prostokąta
jak widać będzie to 2m-a
czyli pole tego prostokata to a*(2m-a)= 2am - a^2
ewelinka10101 o minute szybciej w innym temacie na to odpowiedzialem :P, ta sama odpowiedz, ale inaczej zapisana ;p
Mam jeszcze jedno zadanie ;) jakbyś mogła pomóc.. albo ktoś inny mógł pomóc... brzmi ono :
Adamów i Bolków to dwie małe osady które łączy odcinek szosy o długości 5km. W Adamowie mieszka 15 członków drużyny harcerskiej a w Bolkowie 10. Harcerze wybrali punkt zbiórki drużyny przy szosie łączącej obie miejscowości w odległości x km od Adamowa.
a) Określ zależność łącznej długości drogi wszystkich harcerzy do punktu zbiórki od wartości x.
b) Ustal w jakiej odległości od Adamowa należy wybrać punkt zbiórki aby łączna długość drogi wszystkich harcerzy od miejscowości zamieszkania do punktu zbiórki była najkrótsza .
Błagam jeszcze tylko o rozwiazanie tylko tego zadania...
To jest ostatnie zadanie... naprawdę nie wiem jak zrobić nie mam nawet pojęcia... wszystkie rozwiązałam oprócz tych dwóch... jakbym wiedziała nie prosiłabym o pomoc.. ;(