gdybym mogl sie cofnac w czasie i spotkac A. Mickiewicza :) zabilbym go ;) i paru innych typu Sienkiewicz itd, przez nich trzeba czytac jakies no wlasnie... trzeba... moge sie zalozyc ze gdyby nie mialo obowiazkowej lektury to 99% nie przeczytaloby zadnego z tego
poza tym matura... powinna byc ze znajomosci przeczytanego tekstu itd... a nie w sytuacji kiedy nie znasz calego tekstu nie mozesz sie do niego odniesc -.-
tyle na temat -.-
chyba bede ministrem edukacji -.-
a teraz jakies pytanie:
gdybyscie nie musieli przeczytac np. Pana Tadeusza - przeczytalibyscie? -.-
-.- i uj
lista tematów
przemyslenia strona 1 z 2
myślę, że bym przeczytała :D
zgadzam się z Tobą. ostatnio dostałam karę (napisanie opowiadania) za nieprzeczytanie "Dziadów" oczywiście z pełnym szacunkiem dla Mickiewicza. :)
pretensje miałabym raczej do ministrów, nie do pisarzy. xd
co za kraj.. ;p
Konto usunięte: trzeba czytac jakies no wlasnie... trzeba... moge sie zalozyc ze gdyby nie mialo obowiazkowej lektury to 99% nie przeczytaloby zadnego z tego
No spoko, tylko że dzięki obowiązkowym książkom wielu ludzi w ogóle po nie sięga.
czytasz coś dla przyjemności? Nie mówię o lekturach.
Poza tym wiele lektur jest naprawdę ciekawych, dajmy na to - Lalka.
Konto usunięte: powinna byc ze znajomosci przeczytanego tekstu itd... a nie w sytuacji kiedy nie znasz calego tekstu nie mozesz sie do niego odniesc -.-
Powinieneś znać cały tekst
I młodzież będzie jeszcze bardziej tępa niż jest.
Podziękujemy.
yhym ;p
MistressOfLaugh: zgadzam się z Tobą. ostatnio dostałam karę (napisanie opowiadania) za nieprzeczytanie "Dziadów" oczywiście z pełnym szacunkiem dla Mickiewicza. :)
ja 1 dostalem :P za to samo ^^
dlatego chyba bede kandydowal ;p
ja lektury nie przeczytalem od czasow gimnazjum -.- 1/2 klasa... i to chyba bylo "oskar i pani roza" przeczytalem to bo bylo krotkie ;)
po ksiazki siegac sie powinno dla przyjemnosci a nie z przymusu
nie mam czasu na przyjemnosci
jesli ktos nie ma ciekawszych rzeczy do robienia...
myslisz ze czytanie obowiazkowe lektur ich czegos nauczy? wyglad np Jacka Soplicy na pewno im sie w zyciu bardzo przyda ;) nauka powinna byc przydatna w pozniejszym zyciu...
Wytłumacz to ludziom, w erze komputerów i tak dalej.
A masz czas na fotkę.pl ?
Ciekawsze, to na przykład?
Mniej błędów ortograficznych? Bogatsze słownictwo?
Przynajmniej nie zapomną, jak się czyta i składa zdania.
jesli ksiazki nie sprawiaja im przyjemnosci to co wtedy?
mam
spedzenie czasu ze znajomymi? poznawanie nowych ludzi? uprawianie sportu?
Konto usunięte: Mniej błędów ortograficznych? Bogatsze słownictwo?
Przynajmniej nie zapomną, jak się czyta i składa zdania.
archaizmy na pewno nauczą ich poprawnej składni zdań i wzbogacą ich słownictwo...
jeden Giertych wystarczył
jeśli myślisz ze w dobie komputerów sztuka czytania zanikła, zwłaszcza wśród dzieci to niezawodny znak, że jesteś Mugolem
to poznaj
nie przeczytałbym
preferuję inne książki
...Ignorance is bliss...
Wtedy jest tak, jak jest.
Nie we wszystkich lekturach są archaizmy, zacznijmy od tego.
I na książkę znalazł by się czas.
A potem się dziwić, czemu ludzie robią błędy w prostych słowach.
Z innych przedmiotów musisz się uczyć i nie narzekasz, narzekasz tylko na to, że musisz od czasu do czasu sięgnąć po książkę?
teraz jest tak ze trzeba czytac obowiazkowe lektury ;)
zobacz spis lektur na mature ;) wiekszosc zawiera...
Konto usunięte: I na książkę znalazł by się czas.
A potem się dziwić, czemu ludzie robią błędy w prostych słowach.
Z innych przedmiotów musisz się uczyć i nie narzekasz, narzekasz tylko na to, że musisz od czasu do czasu sięgnąć po książkę?
widac preferuje inna forme rozrywki ;)
kazdy robi bledy ;) Ty tez
tak, narzekam wlasnie na to ;) bo na nauke innych przedmiotow nie marnuje sie calego dnia ;)
Giertych wzbogacil spis obowiazkowych lektur o kolejne ksiazki ;)
nie widze w tym celu
A i tak większość ich nie czyta.
A potem pytają, kto to był Mickiewicz, albo co napisał.
Jeszcze co do tego.
Myślisz, że on pisał specjalnie żeby ktoś taki jak Ty musiał to czytać i chciał go zabić?
Ale nie we wszystkich są.
A nawet jeżeli są, to coś złego?
Pokaż mi mój błąd. Pokaż.
Konto usunięte: tak, narzekam wlasnie na to ;) bo na nauke innych przedmiotow nie marnuje sie calego dnia ;)
Jak się uczy byle jak, to może i.
Teraz nie marnujesz dnia siedząc tu? Przecież preferujesz sport, spotkania z przyjaciółmi itd.