motyw katastroficzny /prezentacja na mature ustną.|Pomocy!
a moze ktos juz pisal taka prace? pomocy!
No to zdecydowanie zagadnienia z Młodej Polski.. Dekadentyzm i katastrofizm w utwórach dużo tego jest.. Ja mam Ekspresjonizm ;] To dopiero sztuka ;]
katastrofizm w filmie:
katastrofizm w filmie:
* Kałużyński Zygmunt: Na płonącym ekranie. Czy kino katastroficzne czeka teraz katastrofa? " Polityka" 2001 nr 41 s. 46- 49.
* Kot Wiesław: Fala rekordów. "Gniew oceanu" - kolejna "wspaniała katastrofa" w dziejach kina. "Wprost" 2000 nr 34 s. 92- 93.
* Kurpiowski Lech: Uboczne skutki kataklizmu. Kino katastroficzne przechodziło w historii rozmaite upadki i wzloty. "Pojutrze" Rolanda Emmericha jest i upadkiem, i wzlotem. "Newsweek" 2004 nr 23 s. 94- 96.
* Nosowska Dorota: "Titanic" Jamesa Camerona. "Cogito" 1998 nr 3 s. 86- 87.
w Literaturze:
- Kasprowicz - hymny
- spengler - zmierzch zachodu
- milosz - tom '3 zimy'
w filozofi
- nietsche
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
Motyw katastroficzny to niekoniecznie musi być klęska żywiołowa, to może być także kataklizm w wymiarze osobistym. Jeżeli Twoja praca ma być wykonana na przykładzie analizy i interpretacji utworów, to ja na Twoim miejscu połączyłabym kataklizm w formie bezpowrotnej zagłady ludzkości, którą opisuje hymn Kasprowicza pt. Dies irae z okresu modernizmu, z katastrofą osobistą, utratą marzeń, która ma miejsce z Ludziach bezdomnych Żeromskiego - modernizm.
Kiedyś robiłam przyjaciółce prezentację maturalną, temat dotyczył stworzenia świata i człowieka. Co pierwsze przychodzi na myśl? Oczywiście Biblia i Mitologia. ; )
Ja użyłam Biblii, przedstawiając świat stworzony przez Boga, jako Ogród, Eden, Raj, oraz dla kontrastu opracowałam fragment Innego świata, w którym jest mowa o przekształceniu człowieka w twór wyzbyty wszelakich uczuć, wstydu. Fragment opisywał operację w której chirurg umieszcza serce po drugiej stronie, etc. Praca bardzo się spodobała komisji egzaminacyjnej, ponieważ zawierała opis dwóch światów stojących względem siebie w opozycji - świat cudowny, pełen miłości oraz świat zdeformowany przez wojnę, która w znaczącym stopniu zmieniała ludzi.
Dlatego uważam, że nie powinnaś pisać wyłacznie o apokalipsie, zagładzie ludzkości, świata, ale dostrzec w tym temacie pewną alternatywę, coś co sprawi, że temat nie będzie ZWYKŁY. Twoim zadaniem jest zaciekawić komisję, a w tym prócz prezentacji dużą rolę ogdywa sposób w jaki przygotowana została praca.
Do podanych przeze mnie wyżej utworów dołącz jeszcze Bal w operze Tuwima, który przedstawia karykaturalną wizję zagłady społeczeństwa. W pracy uwzględnij te trzy dzieła. Sądzę, że wykorzystując maksymalnie temat zmieścisz się w czasie idealnie. Nie ma co brać więcej utworów, bo się pogubisz. ; )
Temat przyjemny i nietrudny w opracowaniu.
Dziękuje Ci bardzo:* własnie wybrałam z młodej polski : Dies Irae,Przedwiośnie i jak mówisz...Ludzie bezdomni
a z XXlecia między wojennego Szewcy,Poemat o końcu świata (Miłosza) i chyba wezme Przedświat Czechowicza...
jeszcze myśle nad funkcjami tego motywu...
sposób przedsstwienia:
-koniec świata jako nieuniknione spotkanie z Bożym gniewiem i potępieniem ludzkości
-jako cel życia o którym powinniśmy pamiętać aby być godnymi zbawienia
iii wlasnie kolejny to mógł by byc ten który ty zaproponowałas czyli
- jako katastrofa osobista
ale funkcje?że co? że np.
-uświadamia nam np. bezsensownosc życia?
A i własnie wybrłam juz jeden temat 'zmieniajace sie kanony mody i obyczajów' ale nie mogłam sobie z tym poradzic...i zmeinie na ten...wiem ze oklepany ale nie mam czasu aby poswiecac po szkole 3-4 godziny w bibliotece i bładzic...
i wiem ze sobie z czyms ambitniejszym nie poradze!
dziękuje za pomoc Filuterio.!