Jaka jest zasada przy mówieniu po angielsku, że sie coś ma?:D
Mam na myśli to, kiedy mówimy I have a kiedy I have got??
Z góry dziękuje za sensowne odpowiedzi!
have/has got [czy] have/has
podobno "have got" jest latwiejsze... ale nie wiem naprawde :P jak dla mnie to nie ma zadnej roznicy ;p
kiedy mowimy o stanach posiadania, związkach itp używamy have lub have got:
I have a house in the country.
I have got a house in the country.
Kiedy have jest używane do mówienia o działaniu (akcji) i doświadczeniach, nie mozemy uzywac HAVE GOT
She is having a shower at the moment
nawet na sluch dziwnie by to brzmialo:
She is having got a shower at the moment ;p
czyli praktycznie zawsze mozemy uzyc samego have jesli nie mamy pewnosci a nie bedzie to bledem. :)
pozdrawiam
Samo HAVE uzywa sie wtedy kiedy mowimy o czyms co mamy naturalnie, a HAVE GOT kiedy cos nabylismy. np. I have a sister. I have got a book.
co za bzdura
have I have got znaczą to samo. "Miałem" w czasie przeszłym to "I had". "I have had".
"I have" I "I have got" oznaczają to samo. Kumpel z San Diego w Kalifornii którego właśnie zapytałem powiedział, że jego zdaniem to bez różnicy, co najwyżej jedno może być nieco bardziej formalne niż drugie
to tyle w tej kwestii i nie filozofujcie
podobno have got jest łatwiejsze, bo przy pytaniu tylko zamieniasz miejscami wyrazy, np : Have you got ... a przy samym have, musisz użyć operatora 'do', - Do you have...
Tyle się dowiedziałam ostatnio od nauczycielki która nie potrafi uczyć...
Ja tam nie umiem angielskiego, nauczę się jak skonczę szkołę ;D
to jest jakaś wierutna bzdura, generalnie sama konstrukcja "I have" wymusza zastosowanie rzeczownika, bo skoro coś posiadasz, to to coś określone musi być rzeczownikiem (bo co możesz posiadać, co nie jest określane rzeczownikiem na dobrą sprawę?)
tak jak pisałem, konsultowałem to z 24-letnim native speakerem z San Diegio w Cali, z którym mieszkam, i mówił że wg. niego to to nie ma różnicy, co najwyżej to krótsze jest mniej formalne, ale nie był w stanie podać jakiejś konkretnej zależności czy reguły w której stosowanie jednej z wersji byłoby wskazane a drugiej nie