oXKochanek89Xo
oXKochanek89Xo
  2 listopada 2008 (pierwszy post)

Suma kwadratow dwoch liczb dodatnich jest rowna 16 a ich iloczyn jest rowny 1 .Oblicz sume tych liczb... jak to zrobic ??

BujajacaWoblokachh
Posty: 44944 (po ~170 znaków)
Reputacja: -10 | BluzgometrTM: 12
BujajacaWoblokachh
  2 listopada 2008

zrob podwojny uklad rownan i wylicz z niego wartosci tych 2 liczb ;]

Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
justisssia
justisssia
  2 listopada 2008

a^2 + b^2 = 16
a * b = 1

i rozwiązujesz.

oXKochanek89Xo
oXKochanek89Xo
  2 listopada 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: a^2 + b^2 = 16 a * b = 1 i rozwiązujesz.

jak to obliczyc lepiej powiedz ^^
bo do tego to i ja doszedlem ^^
justisssia
justisssia
  2 listopada 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: jak to obliczyc lepiej powiedz ^^ bo do tego to i ja doszedlem ^^

To pokaż, do czego doszedłeś a dalej Ci pomogę.
andzia15149
andzia15149
  2 listopada 2008

a^2+b^2=16
a*b=1

teraz ma być pierwiastek z pierwszego równania czyli z a^2+b^2=16
a drugie równanie przepisujemy czyli a*b=1
nastepnie wychodzi cos takiego
a+b=4
a*b=1
teraz w pierwszym równaniu odejmujemy obustronnie b czyli wyjdzie coś takiego
a+b=4/ -b
a*b=1

a= 4-b
a*b=1
teraz do drugiego równania podstawiamy a czyli
a=4-b
4-b*b=1

a=4-b
-b^2=-3
a=4-b
-b^2=-3/(-1)
a=4-b
b=pierwiastek z 3
a=4- pierwiastek z 3
b=pierwiastek z 3

sprawdzenie
(4-pierwiastek z 3)^2+ ( pierwiastek z 3)^2= 16-3+3=16
a*b= 4-pierwiastek z 3* ( pierwiastek z 3)= 4- pierwiastek z 9= 4-3 = 1

sume liczb:
4-pierwiastek z 3 +pierwiastek z 3= 4 - 2 pierwiasyki z 3

justisssia
justisssia
  2 listopada 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: a*b= 4-pierwiastek z 3* ( pierwiastek z 3)= 4- pierwiastek z 9= 4-3 = 1

(4- pierw z 3)* pierw z trzech = 4pierwiastków z trzech - 3.

Konto usunięte
Konto usunięte: a+b=4

-.-'
a^2+b^2 = 16
a^2 = 16 - b^2
a = pod pierwiastkiem 16-b^2 .

Po mojemu źle jest.
Ja bym liczyła na delte.
eLTechozaur
Posty: 68 (po ~138 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
eLTechozaur
  3 listopada 2008

Moim zdaniem nie ma takich liczb :)

eLTechozaur
Posty: 68 (po ~138 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
eLTechozaur
  3 listopada 2008

blah oczywiscie sie pomylilem bo jest juz pozno :D

moim zdaniem ich suma wynosi :

[(1+pierwiastek(65)/2] / pierwiastek z [(1 + pierwiastek(65)/2)

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.