Siemka,
Jakiś czas temu kupiłem sobie nowy komputer więc stary stał odłączony dłuższy czas od zasilania.
Ostatnio próbowałem go odpalić i podczas włączania sam bez żadnego błędu, dźwięku się wyłącza.
Jakieś pomysły co do przyczyny?
Pozdro
Wyłaczający się pecet
1. tak
2. po każdym kolejnym włączeniu, czas pracy jest coraz krótszy w efekcie po paru próbach uruchomienia wyłącza się praktycznie od razu.
Uprzedzając ewentualne pytania - był czyszczony, wsadziłem bateryjkę od innego pc, wiatraczki się kręcą, ram i inny sprzęt wykrywa
Miałem podobny objaw u siebie. Okazało się ze zasilacz był przepalony. Komputer się uruchamiał normalnie ale nie działał dłużej niż 30 sekund.
miałem ten sam problem u sąsiadki, okazało się, iż procesor z braku basty termoprzewodzącej, także się wyłączał, identycznie jak u ciebie...więc spróbuj posmarować rdzeń procesora pastą, sąsiadce pomogło...
druga opcja to wada zasilacza
oczywiście jest jeszcze pare innych możliwości, ale te dwie są najczęstsze...
Dzięki za odpowiedź
Spróbuje z tą pastą a czy jest jakiś domowy i łatwy sposób na sprawdzenie zasilacza?
Najprościej jest go obserwować podczas uruchamiania komputera. Sprawdź czy wiatrak z zasilaczu nie przestaje się kręcić albo czy mocno się grzeje itp. Wg mnie na 100% masz problem z temperatura w kompie. Zrób probe z ta pasta a jak to nie pomoże to wymień zasilacz koszt ok 40zl