windows 7 i blokowanie plikow systemowych
Pytanie, czy u Was też tak jest, bowiem niektórzy twierdzą,że bezproblemowo mogli wejść np w document and setting (oznaczone kłódką) jak i w pliki oznaczone niebieską strzałeczką. Da się to jakoś MASOWO odblokować w tym systemie?;c czy tylko pojedynczo ?
We właściowściach folderu zmieniasz zasady udostępniania - dodajesz użytkownika, który ma mieć do niego dostęp. Aby to zrobić musisz mieć uprawnienia Administratora.
Niebieska strzałeczka to skrót, który pewnie odnosi się do folderu, do którego jako zwykły user tez nie masz dostępu
Dobrze Jacku, ja to wiem po wielu próbach prób i błędów doszedłem do tego (w prawdzie z pozycji drugiego konta admina- nie tego macierzystego utworzonego przy instalacji systemu) robi sie to ciut inaczej, ale zastanawiam sie czy jest jakaś możliwość zapisania takich ustawień zabezpieczenia dla każdego tego typu plików aby nie pierdzielić sie za każdym razem z dostepem do poszczególnych :)
właśnie cały pic polega na tym, że cały czas siedze na administratorze :) wiem też, że w win7 mozna uaktywnić konto super administratora poprzez cmd "net user administrator/active:yes" acz i z jego pozycji nadal te pliki są blokowane i trzeba je ręcznie odhaczać
to pewnie musisz pobawić się z dziedziczeniem plików/folderów... też gdzieś to było we właściwościach -> zabezpieczenia -> zaawansowane
Dobra, to jeszcze jedno pytanie żeby wątku kolejnego nie zakładać.
Przed zainstalowaniem win7 na nowym dysku, który wcześniej podpiąłem by skopiować dane ze starego, podzieliłem sobie go na partycje Q i K. Ta pierwsza miała być systemową, no więc przy wyborze partycji wybrałem dysk 1 (czy coś w ten deseń- w instalatorze nie pisało dysk Q i dysk K) po zainstalowaniu nawet nie zwróciłem uwagi,dopiero przy próbie instalacji jakiegoś programiku przyjrzałem się i zamiast q i k jest C i D, dlaczego?;)
a stary dysk dobrze Ci wykrywa i na pewno zainstalowałeś system na nowym? Literki możesz zmienić klikając prawym na Mój Komputer -> Zarządzaj -> zarządzanie dyskami. Klikasz prawym na partycji i wybierasz zmień literę dysku...
podłączę się pod temat, bo mam podobny problem i wiem, że poprzednio go rozwiązałem przepisując konto administratora na "twórca-właściciel" (owner creator)... ktoś pamięta jak to zrobić? ;)
znalazłem, jakby ktoś potrzebował to tu jest odpowiedź :)
http://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_7-security/jak-w%C5%82%C4%85czy%C4%87-wbudowane-konto/9150371e-a99a-4429-8214-e410eb7c0721
To wiadome, że będziesz mieć odmowę dostępu, jeszcze nie wiadomo, czy ścieżka jest poprawna, masakra.
Wchodzisz w konkretnego użytkownika i tam szukasz AppData, omg wp.