witam chce wymienić swoja skrzynkę na nowa. i pytanko takie czym sie różni pamieć ram np 8 giga 1333MHz od 8 giga 1600MHz czy to jakas wielka roznica odczuwalna czy raczej nie??
roznica miedzy pamięcia strona 2 z 2
na takim forum cdaction, gdzie komponują dobre zestawy(lepsze niż ten syf z pisma) roi się od haseł do darmowych albo opcji złożenia za złotówkę, przy czym złożenie komputera jest najprostszą rzeczą jaką można zrobić:) klocki lego już są trudniejsze:)
beka
Czy ja wiem czy taka beka - ostatnio przy zmianie płyty głównej klientowi w starym gotowcu od fujitsu zauważyłem, że zastosowano własny wtyk w obudowie od przycisku power (zwykle są one osobno od ledów, power i reset - tu był jeden rząd plastiku który pasował akurat pod tą płytę pod inną już niekoniecznie) i nie sposobem było wsadzenie tego do nowej płyty. Innym razem jak z ciekawości zajrzałem do Lenovo ThinkCentre Edge zauważyłem, że zasilacz posiada nietypową budowę - standardowego nie wsadzimy, bo po prostu gabarytowo się nie zmieści. A szkoda taką obudowę wyrzucić na śmietnik przy upgradzie. (;
To sa rozwiązania dobre - dopóki nie chce się czegoś zmieniać, bo może spotkać nas przykra niespodzianka.
Jak ma możliwość zrobienia tego taniej, to niech zrobi. Ale jak faktycznie nie czuje się na siłach by samemu fizycznie złożyć zestawik (do czego jednak zachęcam, specjalnie trudne to nie jest - a satysfakcja wynagrodzi włożoną pracę) to proponuję wydać te pieniądze.
Mówię jak jest, u nas w firmie pod przetargi czasami przychodzi po 100 komputerów, więc trochę przez moje ręce przeszło - różne rzeczy widziałem. To są rzadkie "kwiatki" ale się zdarzają i warto mieć je na uwadze, by nie skończyć z nieużyteczną obudową bo nic się do niej nie wsadzi - chyba, że chce się bawić w przerabianie przewodów/obudowy by dopasować do tego co jest w standardzie. (: