Witam serdecznie i przede wszystkim szczesliwego nowego roku 2013 wam zycze.
Po 5 latach przyzwyczajenia sie z lapkiem, postanowilem ze wrescie sobie poskladam swojego pudla do gier. Co potrzebuje?: Chcialbym miec komputer na ktorym bede mogl sobie grac na Full detalach ze wszystkimi grami. Rozumiem ze cena tutaj gra roli bo przeciez trzeba wybrac najlepsze podzespoly i elementy.
Poniewaz nie mam zadnego doswiadczenia ze skladaniem komputera stacjonarnego, chcialbym wlasnie sie zwracac do tych ktorzy skladali juz komputer i ktorzy maja sami takiego pudla do grania.
Co do podstawowych elementow to wiem tylko ze chcialbym miec Intela i7 jako procesor no i karte graficzna nVidia GTX680 lub wyzszy? (Nie wiem, nowszy model na rynku jaki jest?), naped Bluray DVD na pewno bym chcial miec rowniez. Tak zeby mi starczylo na granie przez 3 albo 4 lata? (wiadomo ze predzej czy pozniej trzeba wymienic karte graficzna na lepsza albo procesor albo cos innego ale tak zeby starczylo na dluzszy okres zeby bylo mozna grac w tych nowoczesnych grach na rynku).
Co do reszty podzespolow to juz wlasnie jest dla mnie problem bo na czesciach na kompie sie nie znam sie, nie wiem jaka plyte glowna wybrac, jakiego zasilacza, jaka obudowe do zestawu dobrac, i chlodzenia (chlodzenia przez wentylatorow czy chlodzenia wodna? ktora lepsza?), HDD zeby byl jak najbardziej pojemny (powyzej 1TB?), jakiego SSD wybrac. Co do RAM'ow to preferuje zeby bylo powyzej 8GB (16GB to chyba max?).
Bardzo prosze o porady i wskazanie mnie nazwe modeli podzespolow i elementow ktorych byloby dla mnie lepszy. Moze ktos mi zapoda jakis przykladowy zestaw z rzetelna opinia dlaczego tak a nie inaczej tak zebym mogl sie zastanowic i zdecydowac sie na zakupu swojego komputera. Znalazlem na jakis forum tego przykladowego zestawu:
Co o tym myslicie?
Wady i zalety tych elementow ktorych wymienilem rowniez mi sie przyda. Bo wiadomo zawsze bedzie "cos za cos" ale trzeba wybrac ten najlepszy. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.