Kiniowska
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 516
Kiniowska
  18 grudnia 2011 (pierwszy post)
Witam. :) Mam 2 proste pytanka:

1. Maluję się rzadko, a na co dzień maznę się jedynie tuszem do rzęs i sporadycznie jakimś korektorem. No i tutaj pojawia się problem - bardzo się świecę. Możecie polecić mi coś lekkiego do zmatowania buźki? Jakiś puder? Najlepiej żeby "to coś" dobrze matowało, nie musi nawet kryć. ;) Dostępność Rossmann/Natura, cenowo 10-15zł.

2. Bardzo lubię białe bluzki, ale ostatnio zauważyłam, że pod pachami robią się żółte ślady. ;/ Nie jest to mocno widoczne, ale jednak jest. I nie wiem, co to powoduje, bo używam jednakowych kosmetyków już od jakiegoś czasu, kwestii higieny również przestrzegam. Stąd moje pytanie - znacie może jakieś domowe albo drogeryjne "sposoby" na pozbycie się tych śladów? Traktowałam bluzki wybielaczem (niefirmowy, z najzwyklejszego sklepiku z chemią), ale niestety na próżno - biel odzyskały perfekcyjną, śladów nie tknęło. Jakieś rady?

Dziękuję za pomocne odpowiedzi, pozdrawiam. :*
madzia2143
madzia2143
  18 grudnia 2011
Kiniowska
Kiniowska: 1. Maluję się rzadko, a na co dzień maznę się jedynie tuszem do rzęs i sporadycznie jakimś korektorem. No i tutaj pojawia się problem - bardzo się świecę. Możecie polecić mi coś lekkiego do zmatowania buźki? Jakiś puder? Najlepiej żeby "to coś" dobrze matowało, nie musi nawet kryć. ;) Dostępność Rossmann/Natura, cenowo 10-15zł.

może wystarczą tylko bibułki matujące skoro się nie malujesz ;)
kupisz chyba w każdej drogerii. Polega to na tym, że w momencie gdy widzisz że się świecisz przykładasz bibułkę w to miejsce. Ona wchłania sebum i się twarz nie świeci.
Sama nie używałam, ale znajome owszem - chwalą sobie bardzo.
SoDope
SoDope
  18 grudnia 2011
Kiniowska
Kiniowska: znacie może jakieś domowe albo drogeryjne "sposoby" na pozbycie się tych śladów?

Niestety jeżeli jak już coś zrobiło się żółte/ czy szare lub czarny zblakł - nie ma na to sposobu by wrócić do 'poprzedniego' koloru.

co może być przyczyną robienia żółtych śladów ? oczywiście dezodorant/kulka + Twój odczyn potu .. - też dlatego proponuje zmienić antyperspirant bo być może to to on jest przyczyną... a wiem, że niektóre tak robią a niektóre nie..
Kiniowska
Kiniowska
  18 grudnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: może wystarczą tylko bibułki matujące skoro się nie malujesz ;) kupisz chyba w każdej drogerii. Polega to na tym, że w momencie gdy widzisz że się świecisz przykładasz bibułkę w to miejsce. Ona wchłania sebum i się twarz nie świeci. Sama nie używałam, ale znajome owszem - chwalą sobie bardzo.

A wiesz, że kiedyś je nawet oglądałam? :) I jak do tej pory byłam przekonana, że można je używać tylko w przypadku makijażu... W takim razie rozejrzę się za nimi i wypróbuję, bo z tego co pamiętam kosztują niewiele - nie będę żałować próby. ;)
Kiniowska
Kiniowska
  18 grudnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Niestety jeżeli jak już coś zrobiło się żółte/ czy szare lub czarny zblakł - nie ma na to sposobu by wrócić do 'poprzedniego' koloru. co może być przyczyną robienia żółtych śladów ? oczywiście dezodorant/kulka + Twój odczyn potu .. - też dlatego proponuje zmienić antyperspirant bo być może to to on jest przyczyną... a wiem, że niektóre tak robią a niektóre nie..

Spróbuję z tym antyperspirantem - aktualny mam na wykończeniu, więc następny będzie inny w takim razie. Tyle tylko, że używam Rexony w spray'u, jakoś nie lubię kulek - a używałam i tego.

Nikt nie kojarzy jakiegoś domowego sposobu? Mi się kiedyś obiło o uszy coś z wodą i octem, ale jak to szło, ile czego to już nie mam pojęcia...
SoDope
SoDope
  18 grudnia 2011
Kiniowska
Kiniowska: Nikt nie kojarzy jakiegoś domowego sposobu?

obawiam się, że to nie jest tak jak z włosami blond, że walisz 'fioletową' płukankę i masz po sprawie :P.

po prostu wydaje mi się, że po prostu pot plus antyperspirant robi takie kuku na ubraniach i tyle ..

Kiniowska
Kiniowska: Rexony w spray'u

a jakiej dokładnie Rexony używasz ?
Babsy
Babsy
  18 grudnia 2011
Kiniowska
Kiniowska: Mi się kiedyś obiło o uszy coś z wodą i octem, ale jak to szło, ile czego to już nie mam pojęcia...

zamocz ciuch w roztworze z 12 czesci wody i 1 czesci octu, zostaw na noc. nastepnego dnia upierz:) jeszcze tego nie stosowalam, ale moze zadziala:)

kolejny spodob na plamy z potu- polej octem, poszoruj, upierz.
Kiniowska
Kiniowska
  18 grudnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: obawiam się, że to nie jest tak jak z włosami blond, że walisz 'fioletową' płukankę i masz po sprawie :P. po prostu wydaje mi się, że po prostu pot plus antyperspirant robi takie kuku na ubraniach i tyle ..

Kurcze... ale mam nadzieje, że ktoś zna jakieś cudowne sposoby, oprócz tego, który podała Babsy. :) Wybiorę najstarszą i najmniej "reprezentacyjną" bluzkę i będę na niej próbować wszystkiego - najwyżej tata będzie ją później miał do polerowania samochodu, jak się zniszczy. :P

Konto usunięte
Konto usunięte: a jakiej dokładnie Rexony używasz ?

O takiej: http://alejka.pl/unilever-rexona-women-cotton-dry-spray.html .

Konto usunięte
Konto usunięte: zamocz ciuch w roztworze z 12 czesci wody i 1 czesci octu, zostaw na noc. nastepnego dnia upierz:) jeszcze tego nie stosowalam, ale moze zadziala:)kolejny spodob na plamy z potu- polej octem, poszoruj, upierz.

Właśnie o proporcje mi chodziło, dziękuję! :) W którymś kościele mi dzwoniło, ale nie wiedziałam w którym... A po praniu smród octu zejdzie, gdy zastosuję go do "polej, poszoruj, upierz"? Jedzenia z octem nie lubię, jakiegokolwiek, ale żeby ten zapach chodził razem ze mną to już mocno niefajnie. :D
massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  18 grudnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Niestety jeżeli jak już coś zrobiło się żółte/ czy szare lub czarny zblakł - nie ma na to sposobu by wrócić do 'poprzedniego' koloru. co może być przyczyną robienia żółtych śladów ? oczywiście dezodorant/kulka + Twój odczyn potu .. - też dlatego proponuje zmienić antyperspirant bo być może to to on jest przyczyną... a wiem, że niektóre tak robią a niektóre nie..

Podbijam. Mialam tak wczesniej gdy uzywalam adidasa czy Rexone (u nas Sure). Z kolei gdy dopasowalam do siebie antyperspirant z Dove - problem zniknal.
"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
Babsy
Babsy
  19 grudnia 2011
Kiniowska
Kiniowska: A po praniu smród octu zejdzie, gdy zastosuję go do "polej, poszoruj, upierz"? Jedzenia z octem nie lubię, jakiegokolwiek, ale żeby ten zapach chodził razem ze mną to już mocno niefajnie.

skoro go polecaja, no chyba musi schodzic, bo watpie by polecali ludziom smierdzenie octem;) ale ocet to dobry domowy detergent, do wielu rzeczy mozna go uzywac, wiec ja mysle, ze zniknie i smrodek z ciuchow:)
Kiniowska
Kiniowska
  19 grudnia 2011
massacre
massacre: Podbijam. Mialam tak wczesniej gdy uzywalam adidasa czy Rexone (u nas Sure). Z kolei gdy dopasowalam do siebie antyperspirant z Dove - problem zniknal.

O, używałam kiedyś Dove, tylko w kulce... ale nie zwróciłam uwagi jak "działa" na moje ubrania. Trzeba sprawdzić znowu. ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: skoro go polecaja, no chyba musi schodzic, bo watpie by polecali ludziom smierdzenie octem;) ale ocet to dobry domowy detergent, do wielu rzeczy mozna go uzywac, wiec ja mysle, ze zniknie i smrodek z ciuchow:)

Wypróbuję. :)

A może ktoś zaproponuje coś do zmatowania twarzy, oprócz bibułek...?
pijana
pijana
  19 grudnia 2011

Polecam, po psiknięciu pojawia się jakaś biała maź, ale W OGÓLE nie zostawia plam.
Adidasowa
Adidasowa
  19 grudnia 2011
pijana
pijana: Polecam

Miałam to wypróbować :tak: I tak zrobię.
voiceontheradio
voiceontheradio
  19 grudnia 2011
to może ja nie będę zakładała nowego tematu.
czym mogę usunąć długopis ?
mam popisaną sukienkę na rękawie
przy bardzo głupiej sytuacji mi się to stało, ale cóż

chciałam spróbować z spirytusem lub zmywaczem jak piszą w internecie, ale boję się odbarwienia materiału :and:
Gejszalicious
Gejszalicious
  19 grudnia 2011
Kiniowska
Kiniowska: 1. Maluję się rzadko, a na co dzień maznę się jedynie tuszem do rzęs i sporadycznie jakimś korektorem. No i tutaj pojawia się problem - bardzo się świecę. Możecie polecić mi coś lekkiego do zmatowania buźki? Jakiś puder? Najlepiej żeby "to coś" dobrze matowało, nie musi nawet kryć. ;) Dostępność Rossmann/Natura, cenowo 10-15zł.

krem na dzień matujący + bibułki matujące + puder matujący
niestety konkretnych kosmetyków ci nie powiem, bo nie mam zazwyczaj problemu ze świeceniem :)

Kiniowska
Kiniowska: 2. Bardzo lubię białe bluzki, ale ostatnio zauważyłam, że pod pachami robią się żółte ślady. ;/ Nie jest to mocno widoczne, ale jednak jest. I nie wiem, co to powoduje, bo używam jednakowych kosmetyków już od jakiegoś czasu, kwestii higieny również przestrzegam. Stąd moje pytanie - znacie może jakieś domowe albo drogeryjne "sposoby" na pozbycie się tych śladów? Traktowałam bluzki wybielaczem (niefirmowy, z najzwyklejszego sklepiku z chemią), ale niestety na próżno - biel odzyskały perfekcyjną, śladów nie tknęło. Jakieś rady?

spróbuj zagotować białe rzeczy z proszkiem do prania w jakimś starym garnku - pogotuj to tak z 10-15 min
i pamiętaj, że tak można robić tylko z bawełnianymi koszulkami, jeśli masz takie, które mają domieszkę elastanu lub innych cudów to ci się skurczą
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.