Kusza: Czy uważasz że oprócz rozrywki film dostarcza młodemu człowiekowi jakichś wartości? Jeśli tak to jakich?
może w jakiś sposób uświadamiać nas w różnych aspektach życia
pokazać i zaprezentować - kultury , zachowanie , historie
oczywiście w jakimś stopni zgodne z rzeczywistością
Kusza: Czy dostarcza im jakichś wzorców zachowań? Pozytywnych/negatywnych
no raczej
w filmach zazwyczaj jest bohater pozytywny i negatywny
wiec i jakies wzorce zachowań z tym się wiążą
Kusza: Jeśli tak to podaj konkretny przykład filmu/postaci.
William Wallace - "Waleczne serce" - patriota
William Thatcher - "Obłędny rycerz" - człowiek może zmienić swój los
Chris Gardner - " W Pogoni za szczęściem" - ciężką pracą i poświęceniem można osiągnąć szczęście
Edward Nożycoręki - bo takich Edwardów na świecie pełno
Gwizdnę wojny - dobro i zło
Jack Torrance - symbol strachu i szaleństwa
Kusza: 5. Czy pamiętasz film który w przeszłości w jakikolwiek sposób wpłynął na Twoje zachowanie/charakter?
Indiana Jones - zainteresowałem się historią a na pewnym etapie życia chciałem zostać archeologiem
Forrest Gump - (jak mówił tekst z książki czy filmu - po obejrzeniu/ przeczytaniu spojrzysz na świat oczami Forresta Gumpa ) i chyba patrze
Siła Spokoju - motywujący film (lubie go oglądać gdy mam "dołka" )
Kusza: Zdarza się Wam zauważyć, jak bardzo młody człowiek zmienia się pod wpływem jakiegoś filmu? Pozytywnie/negatywnie, i konkretny przykład.
mój siostrzeniec jest np. zafascynowany "Pancernymi"
gdy idę z nim na rowery albo na grzyby to zazwyczaj udajemy postacie z serialu
ale jakiś konkretnych zmian raczej nie dostrzegam
po za tym nie uważam że to Film(bajka, serial, gra) zmienia człowieka i jego zachowanie
tylko sam człowiek i jego wychowanie
Kusza: 4. Czy uważasz, że ostatnio popularne anime (czy jak to tam się nazywa) typu Naruto wpływają na młodzież pozytywnie? Dlaczego?
to zależy od anime i co w nim jest pokazywane
może i to nie tylko jakas bajka.. ale i film .. zaoferować jakiś typ zachowania.. ale to od nas zależy czy tak sie zachowamy
czy umiemy odróżnić dobro od zła
byłem wielkim fanem anime Captain Tsubasa ( uwielbiam grać w piłkę ) czy coś wyniosłem z tego anime ? ( pomijając fakt że to co tam robili na boisku jest nierealne )
to przede wszystkim anime uczyło walko do końca ale też zasad fair play
- no i krzyczenia na boisku np. "ognisty strzał"
=
to tak tyle na szybkości