Czy Was też tak razi ? Naprawdę marny odsetek osób tutaj (z moich obserwacji głównie Panów) ma ogromne problemy ze skleceniem poprawnego (w miarę) zdania. 80 % nie stawia "?" po zdaniu pytajacym, ortografia woła o pomste o nieba, o reszcie szkoda gadac..przecież tego uczą w podstawówce. Mój syn ma dysleksję, dysgrafię, ale ma ustawiony korektor błędów itd. A jak zwrócisz takiemu uwagę, to leca teksty : "a ty chyba polonistka" ( i jakie zdziwienie, że jednak tylko po zawodówce 😜) , "nie zwracam na to uwagi" "nie chce mi sie", "to wina telefonu" itp.itd. Czy tylko ja uwazam , że to zmora XXI wieku ?
Problemy z poprawną pisownią strona 1 z 2
Mi tez sie to niestety zdarza 😝. Staram sie na to uwazac, ale chodzi mi o takie "konkretne" rzeczy jak stawianie wykrzyknika po zdaniu pytającym , czy np.napisanie 2 zdan jednym ciągiem , bez zadnego znaku interpunkcyjnego.
To juz interpunkcja, nie rozumiem jak można tego nie stosować, przeciez zdania bez niej nie maja sensu. I nie widze nic zlego w "?!", przeciez to podkreslenie tego jakie zdanie ma "wydźwięk".
Dlatego większość osób po sekundzie wychodzi z czatu oglądając wypociny tych bohaterów... Nie rozumiem jak można zrzucać winę na telefon który praktycznie większość słowa kończy za Ciebie :dd Trzeba się sporo napracować by popełniać systematycznie błędy na smartfonie :).
Oam - tylko mi chodzi o stawianie wykrzyknika ZAMIAST pytajnika. Często tu spotykane "jak masz na imię !"
Nie, nie. Tu najczęściej padają teksty typu: "mam nowy tel.i jeszcze nie ogarniam" , "to słownik mi tak zmienia" , "na telefonie sie inaczej pisze" itp.idt..
Zacytuje dzisiejszą wiad.jaką tu dostałam: "hey co tam jak masz na imie !! Lubisz sex spotykasz sie JA ciebie sie podobam mam 2 dzieci ?? A ty ". Jak mniemam połowa to były pytania , ale i tak czytałam 3 razy , żeby zrozumieć.
Staram się nie popełniać tych samych błędów ale jesteśmy tylko ludźmi więc normalne że ktoś robi błędy, czasami jak czytam wypowiedzi i widzę błahe błędy które popełniają ludzie to normalnie zastanawiam się co dzieję się z ludźmi. Przecież dzisiejsze telefony i komputery mają funkcję podpowiadania poprawnego słownictwa. Może to lenistwo albo próba zwrócenia uwagi na siebie? Nie jestem od oceniania ale szkoda słów.
Moja droga nie Ty jedna Ewo. Dlatego omijam analfabetów szerokim łukiem.
Никто не должен быть в курсе
Никто не должен знать об этом
Я удалю secret chat
О нас никто никогда не узнает
nie wiem jak Wy ale ja to jestem przewrażliwiona na tym punkcie, chociazby jak zobaczę że ktos napisał ' muw ' .. no to pardoon .
Z bykami czy nie to da się odszyfrować pisownie. Mi przeważnie zdarza się napisać Więc przez Więdz :)