| Fotka.com
pastorantl
pastorantl
  17 May 2010 (pierwszy post)

eeee babcia mnie załamała powiedziała ze zelatyna jest ze swinskich tuptoków hehehehe

Patrishia
Patrishia
  17 May 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: eeee babcia mnie załamała powiedziała ze zelatyna jest ze swinskich tuptoków hehehehe

Łaaa. Rili?: O
dinaeel
dinaeel
  17 May 2010

Ba, czasem lepiej nie wiedzieć co się je ;]

Żelatyna (gelatin, ATC: B 05 AA 06) – naturalna substancja białkowa pozyskiwana z kości i chrząstek zwierzęcych. Składa się z glicyny, proliny i hydroksyproliny. Rozpuszczona w wodzie tworzy układ koloidalny – zol liofilowy, który łatwo przechodzi w żel, o ile temperatura otoczenia nie jest zbyt wysoka.

Żelatyna ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w przemyśle spożywczym. Stosowana jest jako emulgator oraz środek żelujący, a oznaczana na liście legalnych dodatków do żywności w Unii Europejskiej symbolem E441. Używana jest także do produkcji emulsji światłoczułych. Stosowana jako zagęszczacz w licznych farmaceutykach i kosmetykach.
Stosowana jest również jako lek (Gelatin succinylated) zapobiegający i leczący bezwzględną i względną hipowolemię, zapobiegający hipotensji, stosowany w hemodylucji, krążeniu pozaustrojowym itp.
W farmacji żelatyna również jest głównym składnikiem otoczki kapsułek.
Żelatynę stosuje się także w kulkach do gry w paintball – kulka jest żelatynową skorupką wypełnioną farbą, która po rozbiciu o cel pozostawia na nim ślad. Stosuje się farby w różnych kolorach.
(wiki)

Ilu nieświadomych wegetarian zjadło świnkę czy krówkę albo posmarowało się nią ? ;]

Patrishia
Patrishia
  17 May 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: lu nieświadomych wegetarian

to już chyba Ci chodzi o wegan : )
dinaeel
dinaeel
  17 May 2010
Patrishia
Patrishia: to już chyba Ci chodzi o wegan : )


O, właśnie, wyleciało mi z głowy jak to zboczenie się nazywało.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.