Kłamstwa
Bo chce się być miłym.
Bo nie chce się mieć kłopotów.
Bo jest się złośliwym.
Dlaczego ja kłamię? No więc, chyba nie akceptuję siebie. Chcę być kimś innym niż jestem. Dlatego tworzę kłamliwy obraz siebie, aby być postrzeganym jako ktoś lepszy, ktoś normalny, jeśli wolisz.
To wpis z mojego blogu sprzed chyba 6 lat. Nie sądziłem, że kiedykolwiek byłem emo, a tu taka niespodzianka. W każdym razie, chciałem zapytać szanownych zgromadzonych:
1) Dlaczego kłamiesz?
2) Zrewanżujesz się i opowiesz coś żenującego z historii Twego bycia w świecie wirtualnym?
No to nieźle się 'doigrałeś"
Zgadłeś a konkretniej przez długie godziny spędzone przed komputerem na obróbce zdjęć, siedzący tryb pracy
ta druga jak najbardziej aczkolwiek znalazłoby się trochę minusów...
Bardzo skrupulatnie dobieram gadżety, szukam w lumpeksach, znajomi przynoszą, 3/4 aliexpress już wykupiłam... A taki Janusz nie dość, że nie poszanuje to jeszcze opierniczy, że mu mało albo "ta szafka za szybko zdjęcia cyka"aaaa no tak bo mnie nawet nie zauważył :rofl:.
I co w końcu z tym biznesem? Działa dalej czy już zrezygnowałaś?
Z natury nie umiem kłamać i to moja wada. A nawet jak probuje to wychodzi mi to kiepsko.
Probuje klamac tylko wtedy, by już jakiś błąd umniejszyć. Czyli nie klamie, ze czegos nie zrobilam, ale nie opisuję tego tak dokładnie, by osoba, z ktora rozmawiam, nie znała prawdziwej wagi przewinienia. Np zamiast powiedzieć "ja zjadłam połowe czekoladek" powiem "zjadłam 2-3 czekoladki" :) W sumie nie bedzie to typowe klamstwo, bo tak naprawde zjadłam te 2 czy 3 czekladki (i przy okazji wiecej). Słowo klucz, ktore zostało pominięte, to słowo "tylko" :)
Lub zakupy - powiem wszystko, co kupiłam, prócz jednej rzeczy, ktorą chce ukryć.
Musze kombinować, bo skłamanie wprost jest dla mnie za trudne.
Na szczescie mało jest takich sytuacji. Głownie wtedy, gdy wiem, że za przyznanie sie do błedu nie czeka nagroda tylko kara.
Na szczescie te czasy wlasciwie minęły :)
U mnie klamstwo dziala jako mechanizm obronny, jesli wiem ze za prawde ktos moze miec do mnie pretensje i ogolnie ta prawda mu sie nie spodoba i moze wywolac klotnie to wole sklamac. Najbardziej zenujace... Chyba ogolnie to ze marnuje w internecie tyle cennych godzin swojego zycia jakbym miala je dane na zawsze.