Witam.
Jestem smakoszem win własnej roboty i sam je robię, więc takie pytanie dla was. Czy jeszcze ktoś sie tym zajmuje i z czego robicie??
Ja obecnie mam w butli:
- 26l z czerwonych winogron
- 15l mieszanka czerwonych i białych winogron
- 5l (próba) z bananów
Robi może ktoś z dzikiej róży?? Pamiętam jak mój dziadek robił, ale niestety odszedł jak byłem mały i nie poznałem tej tajemnicy. A niby jak się źle zrobi to może zaszkodzić, bo dzika róża jest trująca :(
lista tematów
Wino własnej roboty
słyszałem że nawet z cebuli czy dyni się robi i poniekąd dobre... a ja wina mało pije bo robiłem kiedyś z koleżkami wino i po 3 tygodniach bodajże zaczeliśmy konsumować i jak się skoczyłem odlać to mi drożdży dolali do kubka z winem i się strułem troszkę.
po 3 tygodniach to wy nie piliście wina tylko najgorsze kwasy :D Wtedy jest okres burzliwej fermentacji ;) Ja wyciągam z wina ok 13,5 % bez dolewania jakichkolwiek spirytusów czy wódek, bo niektórzy tak robią. U mnie wino stoi ok 3-4 miesięcy i dokarmiam drożdże cukrem.
A co do win z cebuli i dyni to nie słyszalem :D
obecnie... cytrynówka i aroniówka
Konto usunięte: Robi może ktoś z dzikiej róży?? Pamiętam jak mój dziadek robił, ale niestety odszedł jak byłem mały i nie poznałem tej tajemnicy. A niby jak się źle zrobi to może zaszkodzić, bo dzika róża jest trująca :(
tu masz trochę wskazówek i przepis jak zrobić(trochę to pracochłonne ale podobno warte zachodu)
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/wino-z-dzikiej-rozy-sprawdzone-przepisy-id1054.html