Witam .
mam mały problem zrobiłem dwa ciasta wszystko spoko jedno gówniane ale zjedzone drugie wyszło zjedzone pochwalone !
teraz czas na pizze !
czytałem przepisy w kij jest sporo ciekawych ale ktoś jakieś doświadczenie ktoś robił jakiś przepis sprawdzony czego unikać czy coś wszystko przyda się - przydasz się z okolicy człowiek będziesz to ci poleje mistrzu !
Pizza - przepis
Ogólnie jak jedziesz z przepisow to zrobisz zawsze gówniane ciasto ;) Znajdź jakiś ciekawy przepis, i sam go udoskonal. Ja aby mieć przepis na ciasto jakie robie na pizze musiałem experymentować parenaście razy, aż w końcu sie udało :P Jest chrupkie na zewnątrz pulchne w środku, i mogę nim alastycznie dobierać grubość ;) lecz nikt ci nie poda swojego przepisu, przynajmniej nie ja. Jedyne co ci mogę powiedzieć to ciasto wyrabiaj na mleku a nie wodzie, nigdy nie wałkuj tylko rzucaj, a jeśli nie potrafisz to naoliw blachę i rozciągaj na niej ciasto. A kruche ciasto uzyskasz jeśli będziesz je po wyrośnięciu wyrabiał na kaszy mannie.
3 i pół szklanki mąki
1dkg drożdży
4 łyżki oliwy
półtora szkl mleka rozcieńczonego z wodą 1:1 (podgrzane)
pół łyżeczki soli
u mnie w domu wychodzą z tego przepisu dwie pizze, bo lubimy po prostu cienkie ale popieram kolege wyżej, każdy przepis u wszystkich wyjdzie całkowicie inaczej :)
300 g mąki pszennej
25g drożdży
0.5 szkl ciepłego mleka
3 łyżki oleju + 1 łyżka
1 łyżka cukru
Rarsz
400g pieczarek
1 cebula
1 łyżka koncentratu
1 papryka
300g sera żółtego
10 plastrów szynki
pieprz, sól, oregano, bazylia
Wysp mąkę na stolnicę. Dodaj mleko i pokruszone drożdże, cukier i olej. Wyrób ciasto. Natłuść blachę. Ciasto rozwałkuj i rozciągnij. Ciasto posmaruj koncentratem.
Pieczarki zetrzyj na tarce i i podsmaż z cebulą. dopraw sola i pieprzem. Produkty z farszu rozłóż na cieście wg własnego upodobania. Całość posyp startym serem. Posypać przyprawami.
po upieczeniu na wierzch kładłam liść zielonej bazylii, bardzo dobre połączenie, poelcam