Witajcie ;)
(Jako, że ostatnio dość spokojnie zrobiło się na tym forum, pozwolę sobie założyć jakiś świeży temacik)
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a ja oczami wyobraźni czuje już aromat potraw przygotowywanych na Wigilijny stół :)...
Zgodnie z tradycją na stole powinno znaleźć się 12 potraw:
1. zupa grzybowa z łazankami lub barszcz czerwony z uszkami
2. pierogi z kapustą i grzybami
3. śledź w śmietanie lub śledź z jabłkiem
4. pierożki smażone babcine
5. pieczony karp
6. karp w galarecie
7. kapusta z grochem
8. kluski z makiem
9. makowiec
10. sernik
11. kompot z suszu
12. piernik
Dodatkowo na Wigilijnych stołach można spotkać: kutię, zupe rybną, drożdżowe pierogi, chleb domowy z daktylami, ...
Pytania:
1. Kultywujecie tradycję i Wasza Wigilijna wieczerza składa się z 12 dań?
2. Zależnie od regionu dania tradycyjne mogą się różnić - posiadacie jakieś regionalne Wigilijne danie na Waszych stołach?
3. Zdarza Wam się nieco odbiegać od tradycji i spożywać jakieś wspołcześniejsze dania? np zastepujecie karpia jakąś inną rybą?
lista tematów
Świąteczne menu
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
Tak.
BujajacaWoblokachh: 2. Zależnie od regionu dania tradycyjne mogą się różnić - posiadacie jakieś regionalne Wigilijne danie na Waszych stołach?
Chyba nie... jedynie na barszczyk mówi się "gwizdok". A i u mnie jeszcze jada się sypki ryż, a w rodzinnym domu mojego taty dawno temu jadło się bułkę maczaną w mleku.
BujajacaWoblokachh: 3. Zdarza Wam się nieco odbiegać od tradycji i spożywać jakieś wspołcześniejsze dania? np zastepujecie karpia jakąś inną rybą?
Mam karpia i dorsza.
BujajacaWoblokachh: 3. Zdarza Wam się nieco odbiegać od tradycji i spożywać jakieś wspołcześniejsze dania? np zastepujecie karpia jakąś inną rybą?
Tak, w tym roku sandacz i jesiotr. Karp też jest, ale to tylko dlatego że babcia nie wyobraża sobie bez niego świąt.
Chyba nie. Nie ma piernika, kapusty z grochem, tak samo jak śledzie.. u mnie robi się z rodzynkami, a także sałatkę z ryby z ananasem, marchewką, papryką i budyniem.
mam czarne skrzydła,muskam nimi stopy aniołów...
BujajacaWoblokachh: 1. Kultywujecie tradycję i Wasza Wigilijna wieczerza składa się z 12 dań?
2. Zależnie od regionu dania tradycyjne mogą się różnić - posiadacie jakieś regionalne Wigilijne danie na Waszych stołach?
3. Zdarza Wam się nieco odbiegać od tradycji i spożywać jakieś wspołcześniejsze dania? np zastepujecie karpia jakąś inną rybą?
1. NIe. Ogolnie nie robie wigilii u siebie w domu, pomagam mamie i do niej ide na wigilie.
2. krokiety, bigos. Niekoniecznie regionalne, ale pamietam ze od zawsze byly na wigilie.
3. Jako ze mam problem ze zdobyciem karpia to zamiast niego jem lososia badz inne ryby (nie wiem jak sie zwa po polsku, wiec nawet nie bede wymieniac). + Nienawidze naprawde duzej ilosci jedzenia swiatecznego - z wyzej wymienionych jem tylko wlasnie rybe, krokiety, barszcz z uszkami i pierogi ruskie, reszta mi przez gardlo nie przejdzie.
+ w pierwszy dzien swiat oczywko jest prawn cocktail i indyk z pieczonymi warzywami, nie pamietam czy to tez tradycyjnie w polsce.
Jaki rejon kraju?
brzmi apetycznie ;)
Moi dziadkowie rowniez nie potrafiliby wyobrazic sobie Swiat bez karpia ;)
To brzmi ciekawie :)
Jaka rybe dajecie do tej salatki?
z ruskii na Wigilie sie ejszcze nie spotkalam...
U nas zazwyczaj robi sie z grzybami i kapusta (lub samymi grzybami - wersja, ktora preferuje )
W Polsce zazwyczaj w pierwszy dzien jadlo sie, to co zostawalo z Wigilii i nic nie gotowalo - bynajmniej w mojej rodzinie zawsze byl taki zwyczaj...
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
BujajacaWoblokachh: W Polsce zazwyczaj w pierwszy dzien jadlo sie, to co zostawalo z Wigilii i nic nie gotowalo - bynajmniej w mojej rodzinie zawsze byl taki zwyczaj...
tzn u mnie tez - z tym ze pewnie rozni ludzie robia roznie xD
BujajacaWoblokachh: z ruskii na Wigilie sie ejszcze nie spotkalam...
U nas zazwyczaj robi sie z grzybami i kapusta (lub samymi grzybami - wersja, ktora preferuje )
nienawidze w pierogach czegokolwiek poza bialym serem + ziemniakami, wiec nawet jakby nie bylo to w niczyjej tradycji to i tak bym sobie wymienila wsz\elakie inne pierogi na ruskie xD
Tak chociaż 2 z listy mianowicie 7,8 zostały zamienione.
BujajacaWoblokachh: Zdarza Wam się nieco odbiegać od tradycji i spożywać jakieś wspołcześniejsze dania? np zastepujecie karpia jakąś inną rybą
Czasem oprócz karpia jest jeszcze dorsz, ale i tak niedługo wszędzie będzie łosoś :/
Pierwszy raz w tym roku to spotkałem i spróbowałem, nie ma źle :O
Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek