BraZZersRucha
BraZZersRucha
  17 października 2013 (pierwszy post)

aha Smacznego d83cdf74

PanSzadolCaponee
PanSzadolCaponee
  17 października 2013

Haha

BraZZersRucha
BraZZersRucha
  17 października 2013

a gdzie jest mój przepis? :woot:

BraZZersRucha
BraZZersRucha
  17 października 2013

No ok to dodaję.
Przegotowana woda – a zwłaszcza świeżo przegotowana woda, czyli tak zwany wrzątek – to niezbędny składnik wielu potraw i napojów. Oczywiście należy tu wymienić przede wszystkim wszelkie napoje gorące, czyli między innymi kawę czy herbatę, ale wrzątek jest niezbędny również do ugotowania warzyw, klusek, makaronu, ryżu, kaszy… i długo można by jeszcze wymieniać. Jednym słowem – wrzątek jest podstawą prawie każdej potrawy! Ale jak go przyrządzić? Mamy trzy możliwości, zależne od przeznaczenia ugotowanej wody, a także od naszych możliwości „technicznych” (a konkretniej: faktu posiadania czajnika elektrycznego). W przypadku takich potraw jak kawa czy herbata oraz przy założeniu, że jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami czajnika elektrycznego, sprawa jest prosta: wlewamy wodę do tego urządzenia, włączamy je i czekamy, aż samo się wyłączy, oznajmiając w ten sposób, że woda jest ugotowana. Jeśli nie posiadamy tego nowoczesnego urządzenia, lecz klasyczny czajnik, sprawa jest trochę bardziej skomplikowana – istnieje bowiem ryzyko wygotowania się wody, a nawet spalenia czajnika. Dlatego warto zaopatrzyć się w czajnik z głośnym i denerwującym gwizdkiem. W przypadku trzecim, to jest przyrządzania wrzątku w garnku (w celu wykorzystania go – wrzątku, nie garnka – do ugotowania ryżu czy czegokolwiek innego), również istnieje ryzyko spalenia garnka, dlatego też nie należy odchodzić od kuchenki na dłużej niż dwie godziny. Wrzątek poznajemy oczywiście po bąbelkach na wodzie i unoszącej się znad garnka parze.

Uważajcie by się nie poparzyć. Jeszcze raz życzę smacznego

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.