Witam ;)
Jako, ze mamy maj, to dziś o rabarbarze ;)
Rabarbar ogrodowy (syn: rabarbar zwyczajny, rzewień ogrodowy, rzewień zwyczajny) – gatunek byliny należący do rodziny rdestowatych. Pochodzi z obszarów Azji Środkowej, Bułgarii i prawdopodobnie południowej Syberii. W Polsce jest uprawiany.
Służy jako dodatek do soków (np. z malinami), tudzież placków drożdżowych, rzadziej do drożdżówek. Popularny jest też kompot z rabarbaru. Może być również wykorzystywany do produkcji wina owocowego, lub spożywany na surowo z cukrem. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe.
Z rabarbaru można ugotować kompot:
lub zrobić ciasto
czy muffinki
A Wy, lubicie rabarbar?
W jakiej postaci go jecie?
Jakiś ciekawy przepis?
Pozdrawiam i miłego wieczoru ;)
lista tematów
Rabarbar...
styka51: tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe.
Niestety to jest powód, który ogranicza mnie w jedzeniu tego kwasu. Nie chcę wracać do kłopotów z wczesnego dzieciństwa i nie ryzykuje z dużą ilością.
Lubię
Surowy, obrać ze skorki paznokciami, przeżuć i kulturalne wypluć Dobry też w placku, kompocie, próbowałem zamrozić i robić lody, ale tylko mieszany z miodem dał się zjeść.
Nic szczególnego, ale temat będę monitorował :)
Również :)
Tylko na nas spójrzcie. Wszystko jest na wspak, wszystko jest do góry nogami!
Lekarze niszczą zdrowie, prawnicy niszczą sprawiedliwość, uniwersytety niszczą wiedzę, rządy niszczą wolność, główne media niszczą informacje, religie niszczą duchowość.