H.E.R.B.A.T.A
Właściwości zdrowotne
Napary herbaciane maja lecznicze właściwości, które znane są już od tysięcy lat. Medycyna chińska do dziś wykorzystuje te właściwości z pozytywnym skutkiem. Herbaty odpowiednio dobrane i zaparzane mogą stać się lekiem wspomagającym w zwalczaniu niektórych dolegliwości. Zgodnie z chińskim obyczajem, herbata powinna mieć aż 20 różnych korzystnych właściwości. Uważa się m.in., że herbata czyści krew, przezwycięża ciężkie sny, regeneruje mózg, pomaga przy zatwardzeniach, rozjaśnia wzrok, przepędza posępność, ożywia, wzmacnia odwagę, poprawia zdolności pamięciowe... Poszczególne typy herbat mają różne - właściwe sobie właściwości zdrowotne. Dlatego do każdego z typów herbat należy podejść w sposób indywidualny.
Herbata biała
Herbata produkowana na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiór herbaty białej odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia. Chińskie herbaty uważane są za rarytas wśród herbat. Białe herbaty bywają wzbogacane smakowo owocowymi aromatami.
Herbata zielona
Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna. Różni się ona od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermenacji. Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu. W wielu regionach, wysokiej klasy zielone herbaty produkuje się jeszcze klasyczną, starożytną metodą, wykonując wszystkie czynności ręcznie. Ma ona smak bardziej gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.
Herbata czarna
Powszechnie znana herbata - poddana procesowi pełnej fermentacji. Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czewonawy. czarne herbaty pochodzą z licznych plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie aromatyczna herbata pochodzi z Darjeeling, okręgu w północnych Indiach. Znane i cenione są również herbaty pochodzące z prowincji Assam oraz z Cejlonu. Herbata czarna może być sprzedawana w postaci liściastej, łamanej, proszkowej i pylistej. Producenci często wzbogacają herbatę o kawałki owoców, orzechów, czekoladę, wanilię, karmel czy rum. Te kolorowe mieszanki pięknie pachną oraz znakomicie smakują.
Herbata PU-ERH
Uprawiana jest w Chinach od ponad 1700 lat. Z jej dobrodziejstw mógł korzystać jedynie cesarz. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach. Herbata Pu-Erh jest herbatą czerwoną - częściowo fermentowaną. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Najlepsze, a zarazem najdroższe herbaty dojrzewają w grotach przez ponad 50 lat Herbata ma specyficzny, mocny ziemisty smak i zapach, dlatego też często herbaty Pu-Erh aromatyzuje się w celu poprawienia jej smaku.
Morderca tłuszczu - tak Amerykanie nazywają czerwoną herbatę Pu-Erh. Zawarte w herbacie związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają pracę jelit. Właściwości te wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Wyjątkową skuteczność herbaty Pu-Erh w walce z tłuszczem potwierdzają francuskie badania przeprowadzone w jednej z Paryskich klinik. 88 proc. pacjentów pijących regularnie herbatę w ciągu miesiąca straciło od 3 do 10 kg. Ciekawym jest fakt, że utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Ważne jest również to, że spadek wagi się utrzymywał. Herbata Pu-Erh atakuje jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organiźmie, dlatego też bez obaw mogą ją pić osoby, które kilogramów nie chcą utracić.
Herbata Oolong
Herbata Oolong inaczej zwana półfermentowaną produkowana jest w Chinach i Taiwanie. Liście na oolongi zaraz po zbiorze są poddawane obróbce. Proces fermentacji jest krótszy niż w przypadku herbat czarnych, odbywa się w ok. 20% a liście pozostają całe, nie są połamane przez zwijanie. Natomiast oolongi z Taiwanu poddawane są procesowi fermentacji w 60 %, dlatego są ciemniejsze i dają ciemniejszy napar. Pomiędzy herbatą zieloną a oolongiem jest puszong, czyli inny rodzaj herbaty o jeszcze krótszej fermentacji.
Rooibos
Herbatka otrzymywana z krzewów Rooibos rosnących w południowych rejonach Afryki. Charakteryzuje się szczególną delikatnością w smaku i zapachu. Krzew ten nie jest spokrewniony z żadną z dwóch odmian krzewów herbacianych (Thea sinensis i Thea assamica). Zbierane są liście, łodyżki i małe gałązki, które po długim okresie suszenia tnie się na dwie lub trzy wielkości.Herbata bogata jest w składniki mineralne oraz antyutleniacze. Nie zawiera kofeiny, dlatego też bez obawy może być podawana dzieciom. Nadaje się znakomicie jako herbata uspokajająca , polecana jest osobom nerwowym i mającym kłopoty ze snem. Herbata ta bogata jest równeż w witaminę C oraz fluor. Często bywa nazywana herbatą zdrowia.
Yerba Mate
Nazywana często dobroczynnym "narkotykiem", lub "zielonym złotem indian". Wytwarzana jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Poza podstawowymi substancjami odżywczymi mate jest bogata w tzw. ksantynyny. Chociaż w mate występują tylko niewielkie ilości tych substancji, ich obecność zwraca uwagę naukowców. Podstawową ksantyną obecną w yerba mate jest mateina. Badania wykazują, że jeśli nawet kofeina występuje w mate, jej ilość jest tak niewielka, że potrzeba 100 torebek herbaty, aby zawartość kofeiny była równa szklance kawy. Dlatego też pobudzające działanie herbaty yerba mate nie pochodzi z kofeiny. Ma działanie moczopędne i uśmierza łaknienie, zaleca się ją jako środek wspomagający w kuracjach odchudzających. Ponadto korzystnie wpływa na cały organizm, zwłaszcza na układ nerwowy, wzmacnia ciało i umysł. Dzięki zawartości kofeiny zwalcza senność oraz zmęczenie. Napar zielonobrązowy, cierpki i aromatyczny. Mate sprzedaje się także w wersji prażonej i aromatyzowanej.
Lapacho
Zioło pozyskuje się z drobno pocietej kory drzew rosnących w wysokich Andach. Lapacho zawiera wiele mikroelementów, które przechodząc do naparu dają mu orzeźwiający i leczniczy walor. Systematycznie spożywany napar wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega lakkim infekcjom i grypom. Napar przynosi ulgę w czasie ataków alergi, pobudza pracę jelit, odtruwa wątrobę i działa odprężająco.
Honeybush
Przyrządzana jest podobnie jak Rooibos z czerwonokrzewu, lecz jest od niej łagodniejsza. Napar jest żółto-czerwony, o wyraźnym miodowym i orzeźwiającym zapachu. Jest doskonała dla dzieci ponieważ nie zawiera kofeiny i garbników a posiada za to witaminę C i minerały.
1. Pijecie herbatę? Które rodzaje?
2. Jaka jest Wasza ulubiona?
3. Jak często ją pijecie/ ile szklanek dziennie? ;)
4. Słodzicie, dodajecie mleko lub coś innego?
lista tematów