Słuchajcie dawajcie przepisy na słodkie jedzonko, nawet mega słodkie ;D
Wszystko co wam wpadnie do głowy i oczywiście wypróbowane ;D
Słodko i kalorycznie ;D
Ja lubię ciasto "domek" jest ono bardzo słodkie:)
jak będziesz chciała, to Ci napiszę jak ja go robię :)
Słonecznikowiec:
6 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
łyżka kakao
puszka mleka skondensowanego, słodzonego
18 dag margaryny
szklanka cukru pudru
2 łyżki mlekao
pakowanie cukru waniliowego
30 dag łuskanego słonecznika
kostka masła
2 żółtka
polewa czekoladowa
Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę i cały czas mieszając, dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy je przez około pół godzinki. Gdy biszkopt wystygnie przekrawamy go na dwa placki.
2Masa: do garnka wkładamy puszkę z mlekiem i zalewamy wodą, po czym gotujemy przez 3 godziny. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę wkładamy do rondelka, dodajemy do niej cukier puder, 2 łyżki mleka i cukier waniliowy, zagotowujemy całość. Do gotującej się masy wsypujemy słonecznik i mieszamy. Następnie słonecznikową masę wylewamy na blaszkę i przyrumieniamy przez około 30 minutek w piekarniku. Tak powstałą płytkę studzimy i łamiemy.
Masło ucieramy do białości, dodajemy do niego żółtka i nadal ucieramy na pulchną, gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce masy karmelowej, oczywiście bez przerwy ucierając. Na koniec dodajemy jeszcze słonecznikową płytkę oraz kieliszek rumu i mieszamy delikatnie.
3Przekładamy biszkoptowe placki tak przygotowaną masą i polewamy wierzch czekoladową polewą.
Przepis z internetów, ale robię tak samo ;)
Ja polecam mega słodki torcik śmietanowo bezowy.
Przepis mam z bloga pani Tereski, gdzie można obejrzeć więcej zdjęć
Bezy
1 Masa Śmietanowa o smaku śmietankowym dr. oetkera
500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
Konfitura jagodowo-malinowo-jeżynowa
Polewa deserowa
Do przygotowania torciku potrzebujemy małej tortownicy, ja użyłam o średnicy 16 cm. Na dnie tortownicy układamy ściśle pierwszą warstwę bez.
Teraz przygotowujemy Masę śmietanową. Do miski wlewamy śmietankę 30% i ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania wsypujemy Masę śmietanową do śmietany i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach.
Niecałą połowę kremu wykładamy na bezy. Na kremie rozsmarowujemy warstwę konfitury, a na niej znów układamy kolejną warstwę bez. Bezy przykrywamy Masą śmietanową. Torcik dekorujemy pozostałą masą.
Na koniec ścieramy na tarce nad tortem twardą Polewę deserową, tak by powstały delikatnie zakręcone wiórki. Torcik wkładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Torcik smakuje najlepiej w dniu przygotowania.