Piwo jest nie tylko orzeźwiającym napoje, bez którego trudno wyobrazić sobie porządną biesiadę, to także świetny dodatek do wielu potraw, uatrakcyjniający ich smak oraz nadający niepowtarzalny aromat. Dzięki naturalnej goryczy świetnie komponuje się ze słodkimi warzywami, mięsami, oraz rybami.
Tak zwana piwna polewka to jeden z wielu przykładów wykorzystania złocistego napoju w kuchni. Jest bowiem świetnym dodatkiem do zup, dań mięsnych i ciast. Najszersze zastosowania ma piwo jasne, choć np niemieckie gospodynie duszą kurczaka w mieszance ciemnego piwa oraz szampana.
W piwie znajdują się również drożdże. Ich połączenie z „bąbelkami” sprawia, że trunek jest świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy chleba. Dzięki niemu wypieki stają się bardziej puszyste i miękkie. Przygotowując ciasto na naleśniki, warto zastąpić mleko piwem – smak, który uzyskamy, będzie niepowtarzalny.
Podczas przyrządzania potraw z dodatkiem złocistego napoju należy pamiętać o jednej, istotnej zasadzie: im dłużej gotujemy piwo, tym jego smak staje się bardziej intensywny. Jeśli zatem receptura wymaga długiego czasu gotowania, musimy dodać słabszego piwa. W przeciwnym razie możemy zepsuć smak naszego dania.
Poniżej kilka propozycji na danie z piwem:
Karp w piwie
Składniki:
karp (1,5 kg), 0,5 litra jasnego piwa,cebula, pół szklanki rodzynek-sułtanek,łyżka orzeszków pistacjowych,łyżka drobno roztartego suchego, czarnego chleba,łyżka masła, łyżka skórki z cytryny, sok z cytryny, goździki, biały pieprz, sól, cukier.
Sprawionego karpia dzielimy na dzwonka, przekładamy plasterkami cebuli z wbitymi goździkami i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Do szerokiego, płaskiego rondla wlewamy piwo, dodajemy masło i zagotowujemy. Do tej masy wkładamy karpia, dodajemy cebulę, rodzynki, orzeszki, chleb i gotujemy na niewielkim ogniu, aż ryba będzie miękka, ale nie rozgotowana. Wykładamy na półmisek i dzielimy na zgrabne porcje. Sos, który został w garnku, doprawiamy sokiem i skórką z cytryny, solą, pieprzem i cukrem (powinien mieć wyraźny smak z lekko przebijającą nutą słodyczy). Gorącym sosem polewamy karpia. Podajemy z ziemniakami i musem jabłkowym z chrzanem lub smażonymi borówkami.
Śląska piwoszka
Składniki:
litr jasnego piwa, 4 spore kromki chleba razowego na miodzie (wczorajszego), 0,5 kg białego sera, szklanka kwaśnej śmietany, sól, cukier
Z chleba pozbywamy się skórki, a miąższ kroimy w kostkę. Piwo gotujemy w rondelku z solą, cukrem i chlebem na niewielkim ogniu. Mieszamy do chwili, gdy powstanie jednolita masa. Dodajemy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Ser kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i mieszamy na małym ogniu. Taka zupa nie wymaga już żadnych dodatków.
Zupa piwna
Składniki:
litr jasnego piwa,4 żółtka,3 dag masła,2 dag mąki,10 dag przecieru z pieczonych jabłek,sól, goździki, cynamon, miód naturalny i otarta skórka cytrynowa do smaku.
Masło rozgrzewamy, mieszamy z mąką i zasmażamy, nie rumieniąc. Wlewamy powoli piwo, szybko mieszając trzepaczką. Zagotowujemy i gotujemy ok. 8 minut na małym ogniu. Łączymy z żółtkami utartymi z przecierem i przyprawami, wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą i ubijamy na parze 5 minut. Doprawiamy. Podajemy z grzankami.
Kapusta w piwie
Składniki:
80 dag kapusty włoskiej,0,3 l jasnego piwa,15 dag sera twarogowego,3 dag masła, 2 dag mąki, 4 dag rodzynek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku.
Kapustę czyścimy, opłukujemy, usuwamy głąb i kroimy w kostkę. Dodajemy odrobinę masła oraz piwo i zagotowujemy pod przykryciem. Później zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Masło rozgrzewamy, mieszamy z mąką i zasmażamy (nie rumieniąc). Łączymy z kapustą, opłukanymi rodzynkami i przetartym przez sito twarożkiem. Dusimy jeszcze kilka minut i doprawiamy.
Zapiekana wątróbka z piwem
Składniki:
50 dag wątróbki wieprzowej,10 dag sera twarogowego, pół szklanki piwa jasnego, 3 dag mąki,tłuszcz do smażenia,2 dag rodzynków, 3 dag migdałów, sól, pieprz.
Wątróbkę opłukujemy, zdejmujemy błonę i kroimy ukośnie w plastry. Oprószamy mąką i pieprzem, zrumieniamy z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Polewamy piwem, dodajemy opłukane rodzynki, sparzone i obrane migdały i chwilę dusimy. Posypujemy przetartym przez sito twarożkiem, zapiekamy w gorącym piekarniku (ok. 15 minut). Solimy po wyjęciu. Podajemy z ziemniakami i sałatą zieloną.
Pytania
1. Próbowaliście kiedyś dodawać piwa do potraw?
2. Jeśli tak, to jakie danie Wam najbardziej smakowało?
3. Skusilibyście się spróbować, któregoś z proponowanych dań?
lista tematów
Piwo - dodatek do potraw?
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
Nie O_o nie piłam nigdy piwa ale brzydko pachnie=D to wszystko przez ten chmiel
Jakbym nie wiedziała co jem to ok ;) ale tak ze świadomością to bym nigdy nie spróbowała :X
Fakt, zapachu zbyt przyjemnego nie ma...
Ale smakowo wydaje mi sie dobre :)
Konto usunięte: Jakbym nie wiedziała co jem to ok ;) ale tak ze świadomością to bym nigdy nie spróbowała :X
Nie lubisz eksperymentow?
Ja probowalam do tej pory krazkow cebulowych na piwie - byly rewelacyjne! , przymierzam sie do zupy piwnej
to po nich sie tak zraziles, ze zabrakloby Ci odwagi sprobowac? :P
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
Podbijam :D Ale bym sobie grilla zrobiła, o jaaaa
BujajacaWoblokachh: 1. Próbowaliście kiedyś dodawać piwa do potraw?
2. Jeśli tak, to jakie danie Wam najbardziej smakowało?
3. Skusilibyście się spróbować, któregoś z proponowanych dań?
1. Nie.
2. Nie jadłam niestety...
3. Karpia w piwie bym chciała spróbować ;)
Mógłby, w Sphinxie był kiedyś dorsz w cieście piwnym, bardzo dobry był.
BujajacaWoblokachh: 1. Próbowaliście kiedyś dodawać piwa do potraw?
2. Jeśli tak, to jakie danie Wam najbardziej smakowało?
3. Skusilibyście się spróbować, któregoś z proponowanych dań?
1. Tylko tak jak powyżej - polewając potrawy grillowane oraz powyższy dorsz
2. J.w. :)
3. Oj nie, nie moje smaki :)