
CZOSNEK
Ze wszystkich roślin ma najwięcej fitoncydów, substancji lotnych o właściwościach zwalczających bakterie (działa jak antybiotyk). Dlatego często stosuje się go w leczeniu przeziębień, chorych zatok, przewlekłych nieżytów oskrzeli, zaburzeń żołądkowych i infekcji grzybiczych. Poza tym jest bardzo bogaty w składniki mineralne (m.in. potas, wapń, magnez, żelazo).
CEBULA
Ma podobne do czosnku właściwości bakteriobójcze, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Ma również silne działanie moczopędne, a także rozpuszcza i eliminuje mocznik. Dzięki temu jest doskonałym środkiem leczącym reumatyzm, artretyzm i skazę moczanową.
Q: Wiedzieliście o zdrowotnych właściwościach czosnku i cebuli?
Q: Leczycie się nimi?
Q: Lubicie?
Pozdrawiam, Stycz



A dziś nie wyobrażam sobie bez niego kupnej pizzy. Co do cebuli - jem ją w małych ilościach, jeśli się nie rozgotuje to wybieram z talerza. Ewentualnie mogę zjeść odrobinę surowej czerwonej cebuli.