styka51
styka51
  28 marca 2013 (pierwszy post)

Witam ;)



CZOSNEK
Ze wszystkich roślin ma najwięcej fitoncydów, substancji lotnych o właściwościach zwalczających bakterie (działa jak antybiotyk). Dlatego często stosuje się go w leczeniu przeziębień, chorych zatok, przewlekłych nieżytów oskrzeli, zaburzeń żołądkowych i infekcji grzybiczych. Poza tym jest bardzo bogaty w składniki mineralne (m.in. potas, wapń, magnez, żelazo).

CEBULA
Ma podobne do czosnku właściwości bakteriobójcze, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Ma również silne działanie moczopędne, a także rozpuszcza i eliminuje mocznik. Dzięki temu jest doskonałym środkiem leczącym reumatyzm, artretyzm i skazę moczanową.

Q: Wiedzieliście o zdrowotnych właściwościach czosnku i cebuli?
Q: Leczycie się nimi?
Q: Lubicie?

Pozdrawiam, Stycz :ziober2:

Sylvinka
Posty: 15395 (po ~112 znaków)
Reputacja: -13 | BluzgometrTM: 4
Sylvinka
  28 marca 2013

Czosnek dodaję do baaaardzo wielu potraw, ale samego bym nie zjadła. Kiedyś mama próbowała mnie nim leczyć podczas choroby, ale tylko na próbach poprzestała.

mam czarne skrzydła,muskam nimi stopy aniołów...
pijana
pijana
  28 marca 2013
styka51
styka51: Q: Wiedzieliście o zdrowotnych właściwościach czosnku i cebuli? Q: Leczycie się nimi? Q: Lubicie?

1. Tak
2., 3. W czasie chorób mama wmuszała we mnie syrop z cebuli lub mleko z czosnkiem kiedy byłam mała. Koszmar, miałam taką traumę, że unikałam ich latami. Dopiero od ok. dwóch lat goszczą w moim jadłospisie. Czosnek koniecznie niesurowy, ewentualnie w postaci granulowanej lub sosu do pizzy - tego spróbowałam pierwszy raz w życiu dopiero w wakacje :ninja: A dziś nie wyobrażam sobie bez niego kupnej pizzy. Co do cebuli - jem ją w małych ilościach, jeśli się nie rozgotuje to wybieram z talerza. Ewentualnie mogę zjeść odrobinę surowej czerwonej cebuli.
BujajacaWoblokachh
Posty: 44944 (po ~170 znaków)
Reputacja: -10 | BluzgometrTM: 12
BujajacaWoblokachh
  28 marca 2013

1. Tak ;)
2. Jak bylam mala kazao mi pic melko z czosnkiem na przeziebienie, bylo to niesmaczne, wiec obecnie nie praktykuje. Uznaje natomiast czosnek do wąchania, gdy sie ma katar ;D
3. czosnek najbardziej w sosie czosnkowym domowej roboty, a cebulke lekko podpieczona, surowa srednio mi smakuje

Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
MaqdaIena
Posty: 29570 (po ~156 znaków)
Reputacja: -168 | BluzgometrTM: 3
MaqdaIena
  29 marca 2013

Uwielbiam i czosnek i cebulę, jak jabłko bym ich nie zjadła jednak.
I nie leczę się nimi, już nie ;D.

:ziober2:
Paulinessa
Paulinessa
  29 marca 2013
styka51
styka51: Q: Wiedzieliście o zdrowotnych właściwościach czosnku i cebuli? Q: Leczycie się nimi? Q: Lubicie?


Tak, wiem o ich działaniu. Ale nie lubię i nie leczę się nimi.
agoosiaaa
agoosiaaa
  30 marca 2013
styka51
styka51: Q: Wiedzieliście o zdrowotnych właściwościach czosnku i cebuli? Q: Leczycie się nimi? Q: Lubicie?


1. tak
2. nie
3. lubie, ale np. surowych czy z mlekiem nie zjem/wypije bo nie lubie.
Kiniowska
Posty: 1047 (po ~357 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 208
Kiniowska
  30 marca 2013
styka51
styka51: Q: Wiedzieliście o zdrowotnych właściwościach czosnku i cebuli?


Wiedzieliśmy. :)

styka51
styka51: Q: Leczycie się nimi?


Właściwości lecznicze czosnku i cebuli znam tylko w przypadku przeziębienia lub grypy, ale nie stosuję. Zazwyczaj stawiam na jakieś tabletki antychorobowe i (odpukać!!!) rzadko kiedy kończy się grypą w łóżku, a lekkim katarem, kichaniem i bólem mięśni. Kiedy byłam mała, lubiłam jeść chleb z masłem i czosnkiem - teraz mi przeszło.

styka51
styka51: Q: Lubicie?


Lubimy. :) Cebulę dodaję do farszów naleśnikowych, zup, sałatek. Czosnek do sosów, pieczonych mięs. Za "samą" cebulą i czosnkiem nie przepadam, są dla mnie za ostre. Jako podkreślenie smaku albo dodatek do innych potraw są ok. Czosnek lubię w sosie czosnkowym, ale własnej roboty - jest wtedy intensywny, wyrazisty, ma konkretny smak (takiego spróbowałam całkiem niedawno, do sałatki z brokułami i serem feta - przepis jest gdzieś na tym forum :) - wcześniej jadłam tylko te dodawane do pizzy i nie wiedziałam, że "domowy" jest taki pyszny). Te z różnych pizzeri są czasami "bezpłciowe", z czosnkiem mają wspólny jedynie zapach. Cebulę lubię drobniutko pokrojoną w sałatkach warzywnych - ogórek, pomidor, papryka, sałata, jakaś przyprawa, zioła, odrobina oleju/oliwy.

styka51
styka51: Pozdrawiam, Stycz


Pozdrawiam, K. :)
oOZyxak0o
oOZyxak0o
  6 kwietnia 2013
Ostatnio edytowany: 1 stycznia 1970

Ja od roku jak choruje to czosnek jem. W sumię dłużej się lecze ale wychodzi o wiele taniej i mysle ze na zdrowiu tez lepiej jest.
i sos czosnkowy z dagrasso jest super,latwy do zrobienia w dodatku

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.