Dekoracje Potraw
Tatar wołowy doprawiony solą i pieprzem podany na chrupiącej grzance z delikatnym sosie pomidorowym słodko kwaśnym.
Łosoś z grilla puree z dyni w sosie z białego wina i krewetek.
Comber Jagnięcy w sosie balsamicznym bukietem warzyw i ryżem.
Jak gotuje, to zawsze ładnie podaje
Jestem perfekcjonistką i niczego nie robię "bylejak"
"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
Ja tam byle zeżreć chociaż fajnie udekorowane dania bardzo mi się podobają. Ostatnio gdzieś oglądałem, że jak podają np. szarlotkę i do niej czekoladę lub innego dodatki to rozmazują je na koniecznie gorącym talerzu - inaczej to nie wygląda i o dziwo nie smakuje
Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek
@Nutii
W restauracjach często gęsto podaje sie podgrzane talerze na standardzie.
Szarlotke podaje sie ciepła z lodami śmietankowymi, gorący talerz powoduje, że to lody sie szybciej stopią, a szarlotka dłużej pozostanie ciepła. Inaczej zrobi sie z niej zimna mazia.
@Pijana
Zależy co kto nazywa dekoracją - u mnie to są jakieś warzywka lub jadalne listki. Nie zabierają miejsca na posiłek właściwy ;D
"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
Nom. Jak robię dla siebie to obojętnie jak, ale jak dla kogoś coś tam postarał się przyozdobić.
Wiem bo kiedyś w sfinxie oparzyłem się talerzem
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek
Lubię jak jedzenie ładnie wygląda na talerzu, ale nie dekoruję jakoś specjalnie, bez przesady.
Natomiast mam fioła na punkcie dekoracji ciastek i pierników .
Ostatnio znalazłam na allegro barwniki spożywcze, we wszystkich możliwych kolorach chyba ;D. Są boskie, muszę zamówić i będę piekła niebieskie i zielone ciasteczka .
Może ktoś z Was wie, czy czasem ten proszek nie zmienia smaku ciastka ? Wydaje mi się, że nie powinien, ale wolę się upewnić ;D.
A. Pokażę Wam 'tort' jaki zrobiłam dla swojego faceta w zeszłym roku. Myślę, że w temat dekoracji można go wpasować. Obecnie całkiem inaczej bym go wykonała, ale wiadomo nalepsze pomysly przychodzą po czasie, przynajmniej mi .
W każdym razie wtedy byłam z tego ciasta bardzo dumna ;D.
Jak na początek to tort jest genialny
Może ktoś z Was wie, czy czasem ten proszek nie zmienia smaku ciastka ? Wydaje mi się, że nie powinien, ale wolę się upewnić ;D
Jeżeli dodasz do danego wyroby odpowiednią ilość barwnika to nie zepsuje smaku i nada wybrany przez Ciebie kolor.
@Magda
Ja młodemu robię kolorowe naleśniki, ale każdy barwnik ma też swoj aromat, wiec i smak nalesnikow ulega zmianie. Musisz sprawdzić czy te barwniki, o których myślisz są aromatyzowane.