Tym razem coś rodem z Japonii - Sushi :)...
Kilka słów wstępu dla niewtajemniczonych:
Sushi jest potrawą przyrządzaną z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz różnorodnych dodatków - owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, itd...
Tradycyjnie sushi spożywa się palcami. W zachodnich restauracjach, także w Polsce, do spożywania sushi najczęściej używa się pałeczek. Do sushi podaje się sos sojowy, wasabi (zielony japoński chrzan) oraz marynowany imbir (spożywany się pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych). Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata.
Rozróżnia się kilka rodzajów sushi:
- nigiri-zushi - jedna z najpospolitszych form. Jest to sushi formowane w dłoni. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza
- maki-zushi - powstają w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby na płacie wodorostu nori i zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Najczęściej do zawijania wykorzystuje się bambusowa matę. Tak spreparowane sushi kroi się na mniejsze kawałki, przy czym ich długość powinna być mniejsza od średnicy
- chirashi-zushi - zwane jest inaczej sushi porozsypywanym. Podawane jest jako miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami sashimi. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów
- temaki-zushi - jest tworzone przez spożywających. Na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż oraz nori, z których każdy biesiadnik sam komponuje swoje sushi
Pochwalę się, że ostatnimi czasy pokusiłam się o samodzielne przygotowanie tej potrawy ;)- Efektem moich kulinarnych szaleństw były Maki - stosunkowo proste w przygotowaniu.
Poniżej przedstawiam przepis jeśli ktoś miały ochotę się skusić :)...
Składniki:
- łosoś
- glony nori
- ryż
- ocet ryżowy
- awokado
- tykwa marynowana
- wasabi
Sposób przygotowania:
- Na 2/3 powierzchni nori układamy cienko ryż
-W połowie ryżu, układamy składniki - łososia, itd...
- Następnie, bierzemy na palec NIEDUŻO wasabi i smarujemy nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu).
- Zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem
- Rolujemy do końca przesuwając matę w górę.
- Ostrym nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz)
A teraz kilka pytań do Was:
- Lubicie sushi?
- Macie jakieś swoje ulubione rodzaje?
- Próbowaliście kiedyś samodzielnego przygotowywania tej potrawy? - jeśli tak, to może pochwalicie sie własnymi przepisami? ;)