BujajacaWoblokachh
Posty: 44944 (po ~170 znaków)
Reputacja: -10 | BluzgometrTM: 12
BujajacaWoblokachh
  9 kwietnia 2012 (pierwszy post)

Tym razem coś rodem z Japonii - Sushi :)...



Kilka słów wstępu dla niewtajemniczonych:

Sushi jest potrawą przyrządzaną z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz różnorodnych dodatków - owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, itd...

Tradycyjnie sushi spożywa się palcami. W zachodnich restauracjach, także w Polsce, do spożywania sushi najczęściej używa się pałeczek. Do sushi podaje się sos sojowy, wasabi (zielony japoński chrzan) oraz marynowany imbir (spożywany się pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych). Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata.

Rozróżnia się kilka rodzajów sushi:
- nigiri-zushi - jedna z najpospolitszych form. Jest to sushi formowane w dłoni. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza
- maki-zushi - powstają w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby na płacie wodorostu nori i zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Najczęściej do zawijania wykorzystuje się bambusowa matę. Tak spreparowane sushi kroi się na mniejsze kawałki, przy czym ich długość powinna być mniejsza od średnicy
- chirashi-zushi - zwane jest inaczej sushi porozsypywanym. Podawane jest jako miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami sashimi. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów
- temaki-zushi - jest tworzone przez spożywających. Na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż oraz nori, z których każdy biesiadnik sam komponuje swoje sushi

Pochwalę się, że ostatnimi czasy pokusiłam się o samodzielne przygotowanie tej potrawy ;)- Efektem moich kulinarnych szaleństw były Maki - stosunkowo proste w przygotowaniu.

Poniżej przedstawiam przepis jeśli ktoś miały ochotę się skusić :)...

Składniki:
- łosoś
- glony nori
- ryż
- ocet ryżowy
- awokado
- tykwa marynowana
- wasabi
Sposób przygotowania:
- Na 2/3 powierzchni nori układamy cienko ryż
-W połowie ryżu, układamy składniki - łososia, itd...
- Następnie, bierzemy na palec NIEDUŻO wasabi i smarujemy nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu).
- Zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem
- Rolujemy do końca przesuwając matę w górę.
- Ostrym nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz)

A teraz kilka pytań do Was:
- Lubicie sushi?
- Macie jakieś swoje ulubione rodzaje?
- Próbowaliście kiedyś samodzielnego przygotowywania tej potrawy? - jeśli tak, to może pochwalicie sie własnymi przepisami? ;)
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
asexualna
asexualna
  9 kwietnia 2012
BujajacaWoblokachh
BujajacaWoblokachh: - Lubicie sushi? - Macie jakieś swoje ulubione rodzaje? - Próbowaliście kiedyś samodzielnego przygotowywania tej potrawy? - jeśli tak, to może pochwalicie sie własnymi przepisami? ;)

Takie lubię najbardziej : D http://www.fotka.pl/forum/kulinaria/4926,Cos_pysznego
Jak widać robię sama.
Kasjopejka
Kasjopejka
  10 kwietnia 2012

Ja jadłam kilka razy sushi w restauracji i bardzo mi posmakowało :) . Ja też będę robić sushi w domu. Na razie kupiłam sobie zestaw produktów do sushi w którym jest też książka z przepisami :)
http://www.swiatnatalerzu.com/pl/p/Zestaw-Sushi/102


mi najbardziej smakuje sushi maki i takie będę robić w domu

BujajacaWoblokachh
Posty: 44944 (po ~170 znaków)
Reputacja: -10 | BluzgometrTM: 12
BujajacaWoblokachh
  10 kwietnia 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Jak widać robię sama.

Tak z ciekawości robisz na zielonych czy srebrnych glonach? ;D
Słyszałam, ze te srebrne mają podobno bardziej intensywny smak, ale nie miałam okazji próbowac...
p.s. ladnie wygladaja z ryzem wywinietym na zewnatrz :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Na razie kupiłam sobie zestaw produktów do sushi w którym jest też książka z przepisami :)

Musze przyznac, ze po bardzo okazyjnej cenie to wzielas, z tego, co przegladalam na allegro to nie widzialam nic ponizej 60zl :p
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
Sebuch
Sebuch
  10 kwietnia 2012
BujajacaWoblokachh
BujajacaWoblokachh: Lubicie sushi?

nie lubie
asexualna
asexualna
  10 kwietnia 2012
BujajacaWoblokachh
BujajacaWoblokachh: Tak z ciekawości robisz na zielonych czy srebrnych glonach? ;D Słyszałam, ze te srebrne mają podobno bardziej intensywny smak, ale nie miałam okazji próbowac... p.s. ladnie wygladaja z ryzem wywinietym na zewnatrz :)

Nigdy na oczy nie widziałam srebrnych, ani w żadnym sklepie, ani w restauracji. Zielone są tradycyjne i niech tak pozostanie : D
I z sezamkiem na wierzchu. Ogólnie do środka prawie zawsze daję serek philadelphia, dodaje smaku.
BujajacaWoblokachh
Posty: 44944 (po ~170 znaków)
Reputacja: -10 | BluzgometrTM: 12
BujajacaWoblokachh
  10 kwietnia 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Nigdy na oczy nie widziałam srebrnych, ani w żadnym sklepie, ani w restauracji.

W Kuchniach Swiata maja srebrne...
Na allegro tez mozna zamowic...
Zastanawiam sie tylko czy warto...

Konto usunięte
Konto usunięte: Ogólnie do środka prawie zawsze daję serek philadelphia, dodaje smaku.

bede musiala sprobowac, skoro polecasz :)
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
Avatar użytkownika LeVentSolaireLeVentSolaire
Posty: 9520 (po ~81 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
LeVentSolaire
  14 kwietnia 2012
BujajacaWoblokachh
BujajacaWoblokachh: - Lubicie sushi?


Uwielbiam, niestety nigdy nie znalazłem czasu aby samemu zrobić więc jestem skazany na restaurację,
Przy okazji Sakana Sushi Bar we Wrocławiu mała opinia.
Cena duże, obsługa tragedia.
DoItAllAgain
DoItAllAgain
  18 kwietnia 2012
BujajacaWoblokachh
BujajacaWoblokachh: - Lubicie sushi? - Macie jakieś swoje ulubione rodzaje? - Próbowaliście kiedyś samodzielnego przygotowywania tej potrawy? - jeśli tak, to może pochwalicie sie własnymi przepisami? ;)

uwielbiam!
musi być łosoś, uwielbiam jego smak i nie mogę się niestety przekonać zbytnio do innych ryb
próbowałam, pierwszy raz wyszło świetnie, jak chciałam się popisać na domówce-nic z tego nie wyszło i wolę dać sobie spokój :)

LeVentSolaire
LeVentSolaire: niestety nigdy nie znalazłem czasu aby samemu zrobić więc jestem skazany na restaurację,


polecam spróbować kiedyś, bo o wiele lepszy smak. Chociaż zależy też od restauracji :tak:
BujajacaWoblokachh
Posty: 44944 (po ~170 znaków)
Reputacja: -10 | BluzgometrTM: 12
BujajacaWoblokachh
  18 kwietnia 2012
LeVentSolaire
LeVentSolaire: niestety nigdy nie znalazłem czasu

żałuj!
przyrzadzone samodzielnie smakuje najlepiej :tak:

Konto usunięte
Konto usunięte: musi być łosoś, uwielbiam jego smak i nie mogę się niestety przekonać zbytnio do innych ryb

Podzielam Twoja opinie :)
Tez uwazam, ze to niezastapiony skladnik sushi :)

Konto usunięte
Konto usunięte: próbowałam, pierwszy raz wyszło świetnie, jak chciałam się popisać na domówce-nic z tego nie wyszło i wolę dać sobie spokój :)

U mnie wlasnie bylo odwrotnie, pierwsze podejscia srednia, a pozniej juz coraz lepiej wychodzilo ;D
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
DoItAllAgain
DoItAllAgain
  18 kwietnia 2012
BujajacaWoblokachh
BujajacaWoblokachh: U mnie wlasnie bylo odwrotnie, pierwsze podejscia srednia, a pozniej juz coraz lepiej wychodzilo ;D

jakich alg używasz?;)
Avatar użytkownika LeVentSolaireLeVentSolaire
Posty: 9520 (po ~81 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
LeVentSolaire
  19 kwietnia 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: polecam spróbować kiedyś, bo o wiele lepszy smak. Chociaż zależy też od restauracji


BujajacaWoblokachh
BujajacaWoblokachh: żałuj! przyrzadzone samodzielnie smakuje najlepiej


Nie mam wyjścia muszę się wgłębić w temat :)
asexualna
asexualna
  19 kwietnia 2012
BujajacaWoblokachh
BujajacaWoblokachh: W Kuchniach Swiata maja srebrne... Na allegro tez mozna zamowic... Zastanawiam sie tylko czy warto...

U mnie w mieście nie ma. Ogólnie u mnie mało dobrych produktów można dostać.
A jadasz sushi z sosem teriyaki?

BujajacaWoblokachh
BujajacaWoblokachh: przyrzadzone samodzielnie smakuje najlepiej

Bo się lepiej trafia w swój smak.
BujajacaWoblokachh
Posty: 44944 (po ~170 znaków)
Reputacja: -10 | BluzgometrTM: 12
BujajacaWoblokachh
  20 kwietnia 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: jakich alg używasz?;)

Jak dotad zielonych, w kuchniach swiata kupuje :)
Przymierzam sie teraz do srebrnych podobno maja intensywniejszy smak, ale na razie opinie chce na ten temat pozbierac :)

LeVentSolaire
LeVentSolaire: Nie mam wyjścia muszę się wgłębić w temat :)

pochwal się efektami :)

Konto usunięte
Konto usunięte: A jadasz sushi z sosem teriyaki?

czasem sie zdarza :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Bo się lepiej trafia w swój smak.

zdecydowanie tak...
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
asexualna
asexualna
  21 kwietnia 2012
BujajacaWoblokachh
BujajacaWoblokachh: czasem sie zdarza :)

Najlepsze z węgorzem i teriyaki :Zakochany: niestety węgorza też nie mam gdzie dostać.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.