Cześć ;p
Mój przepis na sałatkę grecką:
Ogórek
pomidory koktajlowe
czerwona cebula
ser feta
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sałata lodowa
papryka czerwona
oliwki
Sałatę rwę na kawałki, kroję w piórka cebulę, paprykę w kostkę, ogórki i oliwki w plasterki a pomidory koktajlowe kroję na pół i wrzucam do miski. Sos (wersja dla leniwych) może być z torebki. Można też samemu zrobić z oliwy z oliwek, soku z cytryny,wody i ziół. Na końcu dodaje ser feta, który wcześniej leży parę minut w oliwie z oliwek + zioła.
Sałatka prosta do zrobienia a dobra.
Lubicie?
Robicie sami, czy preferujecie w barach?
Sos na bazie ziół,czy sos na bazie jogurtu z majonezem? (Obie wersje widziałem).
Cebula zwykła czy czerwona? (Także obie wersje widziałem).
To tyle, Miłego dnia :)
lista tematów
Sałatka grecka.
Konto usunięte: Lubicie?
Robicie sami, czy preferujecie w barach?
Sos na bazie ziół,czy sos na bazie jogurtu z majonezem? (Obie wersje widziałem).
Cebula zwykła czy czerwona? (Także obie wersje widziałem).
Nie lubię surowej cebuli o oliwek, więc odpada (*)
Lubię swoją prywatną wariację czyli sałata, pomidor, ogórek, ser feta i tuńczyk bądź kurczak. Do tego oczywko sos czosnkowy i życie nabiera barw
Fajnie wygląda, bardzo apetycznie. Często takową stosuję jako dodatek do miecha
Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek
Konto usunięte: ameryki tym nie odkryłeś najprostsza sałatka na świecie wiec wyacz braw nie będzie w tym przypadku
Ale ja nie czekam na brawa. Po prostu chciałem poznać opinię forumowiczów na temat sałatki greckiej,a przy tym podzieliłem się wręcz banalnym przepisem.
Za oliwkami nie przepadam również,ale dodaję do sałatki ich bardzo mało, co sprawia,że one nadają jej tylko delikatnego posmaku. Preferuję do tego czarne oliwki. A co do cebuli to powiem Ci,że cebula czerwona jest wręcz genialna do różnego typu sałatek, nie tylko greckiej. Jest dużo łagodniejsza, ma w ogóle inny smak, mniej agresywny od zwykłej cebuli. Polecam Ci spróbować chociaż trochę,bo moim zdaniem właśnie czerwona cebula nadaje tej sałatce charakter.
Konto usunięte: Lubię swoją prywatną wariację czyli sałata, pomidor, ogórek, ser feta i tuńczyk bądź kurczak.
Myślę,że z kurczakiem mogłoby to być dobre, natomiast tuńczyk odpada, nie lubię.
Myślę,że jest właśnie fajnym dodatkiem do jakiegoś mięcha i ziemniaków :p
Jeśli tak bardzo ich nie lubisz,to możesz z nich zrezygnować, a sałatka i tak będzie dobra.
Myślę,że warto spróbować. Łatwo się ją przygotowuje, jest w zasadzie na bazie warzyw i sera, a jak wyjdzie dobra to przynajmniej jest satysfakcja,że stworzyło się ją samemu :P
Konto usunięte: Za oliwkami nie przepadam również,ale dodaję do sałatki ich bardzo mało, co sprawia,że one nadają jej tylko delikatnego posmaku. Preferuję do tego czarne oliwki. A co do cebuli to powiem Ci,że cebula czerwona jest wręcz genialna do różnego typu sałatek, nie tylko greckiej. Jest dużo łagodniejsza, ma w ogóle inny smak, mniej agresywny od zwykłej cebuli. Polecam Ci spróbować chociaż trochę,bo moim zdaniem właśnie czerwona cebula nadaje tej sałatce charakter.
Próbowałam już nie raz, ale jakakolwiek cebula chrupnie mi w zębach to od razu zbiera mi się na wymioty
Też nie przepadałam nigdy, ale w tym połączeniu jest całkiem całkiem.
Konto usunięte: Próbowałam już nie raz, ale jakakolwiek cebula chrupnie mi w zębach to od razu zbiera mi się na wymioty
Serio? To bardzo dziwne,bo czerwona cebula naprawdę jest łagodna. U mnie ona jest dodawana nie tylko do sałatki greckiej ale i do m.in pizzy czy chińszczyzny.
Za tuńczykiem nie przepadam ogólnie. Wczoraj nawet jadłem sałatkę z kaszką kuskus, czerwoną fasolą i tuńczykiem i ogólnie była nawet niezła, gdyby nie ten tuńczyk w niej.