Składniki na 2 średnie pizze:
400g mąki
30g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szkl mleka rozcieńczonego z wodą
1/2 łyżeczki soli
20 dag żółtego sera
kostka mozzarelli
6 łyżek koncentratu pomidorowego
oregano, tymianek, majeranek
4 ząbki czosnku
Głównie tu właśnie chodzi o ciasto, to najlepszy przepis jaki do tej pory miałam.
Q. A Wy macie jakiś sprawdzony przepisy?
PS.
Dobrze, że ktoś pomyślał i zamknął przynajmniej jeden temat Sebucha. Kopiowac to i ja potrafię, a chęc uzyskania "fejmu" chociaż na tym forum kiepsko mu idzie :)
Pizza, a raczej ciasto strona 1 z 2
Mam, ale w tym cały sęk że się nie dzielę
Dziwne, że to mieszasz. Ja daję samo mleko bez wody chociaż kiedyś też na wodzie robiłem.
PS smaka mi narobiłaś.
Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek
uzywam podobnych skladnikow (z tym ze daje wode tylko) no i nie mierze ile czego uzywam, daje ''na oko''. no i wole grubsze ciasto
ja zrobie sobie tutaj fejma jak mi sie zachce wrzucic ciasto (torta ) ktory bede robic w piatek
no chyba, ze nie wyjdzie
Mój przepis na 1 dużą pizzę:
niespełna połowa kostki drożdży
2-3 szklanki mąki (zazwyczaj 3)
szklanka wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Blachę smaruję olejem, po rozwałkowaniu na niej ciasta dolewam go jeszcze trochę po bokach, bo lubię baaardzo spieczoną pizzę, którą trzeba kroić mieczem Ciasto oczywiście supercienkie. A na wierzchu zazwyczaj pomidory, szynka, pieczarki i ser gouda :P Pizzę piekę w trzech cyklach, żeby była dobrze wypieczona. Najpierw samo ciasto, później ciasto + składniki oprócz sera, a na końcu z serem :D Czasochłonne, ale warto. Choć odkąd mieszkam w mieście ani razu nie piekłam pizzy...
To kiedyś wypróbuję :D
Pewno sam kazał zamknął, żeby dalej na niego nie naskakiwali ;)
Jak w temacie MAKARON xD już odpisać nikt nie mógł ;)
Kocham to forum
wole zamówić przynajmniej będzie dobra. ale jak zrobisz to możesz mnie zaprosić to wpadnę.
Ja mam taki:
Ok 30o gram mąki, z niej formujemy kopczyk z wgłębienie, do tego wlewamy około 0,5 szklanki letniej wody a do tego około 20/20 gram drożdży. To wygniatamy (czasem dodaje do środka suszonego oregano), potem odstawiamy na 15 minut by ciasto wyrosło, wykłądamy na blachę posypaną mąką. Na to wiadomka: pomidor roztarty z czosnkiem, cebulą i odrobią oliwy, na to ser (mozzarella i miekki gouda) na to szyneczka, plasterki pomidorka, wcześniej przysmażone pieczarki i do piekarnika nagrzanego na 220 stopni C i gitara.
Do tego wiadomka: sos czosnkowy
Ten przepis znalazłam kiedyś, gdzieś na necie więc możliwe, że może się coś powtórzyć ;p
Ja robię bardzo podobnie jak Sylvinka tylko używam suchych drożdży dok. oetkera i po rozłożeniu ciasta na blasze najpierw je chwilkę podpiekam i dopiero potem układam składniki. Ja lubię jak jest dużo pomidorów i koniecznie oregano :)