Czas przygotowania około 20 minut + 2-3 godzinki chłodzenia :)
Składniki:
3 żółtka
2 białka
2 łyżki cukru pudru
5 owoców kiwi
8 dag cukru
2 dag siekanych orzeszków pistacjowych
gałka muszkatołowa drobno mielona
Sposób przygotowania jest dość prosty serwowaliśmy tą potrawę w lecie :)
Żółtka ucieramy z cukrem z odrobiną gorącej wody
4 Kiwi obieramy wsadzamy do malaksera dodajemy sok z cytryny oraz gałke muszkatołową następnie utarte kiwi mieszamy z masą z zółtek i cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy dokładnie mieszając
Nakładamy do szklanych pucharków i wkładamy do zamrażarki
Pozostałe kiwi obieramy i kroimy w półplasterki. Po wyjęciu z zamrażarki lody dekorujemy pistacjami i półplasterkami kiwi :)
lista tematów
Kiwi Ambrozja z pistacjami i gałką muszkatołową
fajny przepis, na pewno go wykorzystam
uwielbiam kiwi i lubie dodawac gałke muszkatołowa do deserow....nadaje slodyczy wyrazisty smak
aż wypróbuje! choć jakoś nie lubię tych czarnych pestek z kiwi na przykład jak mi w koktajlu pływają, ale z jajkami wydaje się być dobre
musi być fota, inaczej się nie skuszę.
Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek
Ryszardius: Dokładnie :) niektórzy gałkę zastępują cynamonem , ale dla mnie cynamon do deserów jest już zbyt oklepany , a ja lubię eksperymentować w kuchni :)
wlasnie, cynamon jest fajny, ale jak sie go doda to wszystko jest cynamonowe, a galka ma zupelnie inne przeznaczenie...oczywiscie w odpowiedniej ilosci:)