| Fotka.com
Ryszardius
Posty: 5 (po ~291 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
Ryszardius
  2 November 2011 (pierwszy post)

Czas przygotowania około 20 minut + 2-3 godzinki chłodzenia :)
Składniki:
3 żółtka
2 białka
2 łyżki cukru pudru
5 owoców kiwi
8 dag cukru
2 dag siekanych orzeszków pistacjowych
gałka muszkatołowa drobno mielona

Sposób przygotowania jest dość prosty serwowaliśmy tą potrawę w lecie :)
Żółtka ucieramy z cukrem z odrobiną gorącej wody
4 Kiwi obieramy wsadzamy do malaksera dodajemy sok z cytryny oraz gałke muszkatołową następnie utarte kiwi mieszamy z masą z zółtek i cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy dokładnie mieszając
Nakładamy do szklanych pucharków i wkładamy do zamrażarki
Pozostałe kiwi obieramy i kroimy w półplasterki. Po wyjęciu z zamrażarki lody dekorujemy pistacjami i półplasterkami kiwi :)

boniwinter
boniwinter
  3 November 2011

fajny przepis, na pewno go wykorzystam
uwielbiam kiwi i lubie dodawac gałke muszkatołowa do deserow....nadaje slodyczy wyrazisty smak

voiceontheradio
voiceontheradio
  3 November 2011

aż wypróbuje! :ziober2:choć jakoś nie lubię tych czarnych pestek z kiwi na przykład jak mi w koktajlu pływają, ale z jajkami wydaje się być dobre :ziober2:

Ryszardius
Posty: 5 (po ~291 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
Ryszardius
  4 November 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: lubie dodawac gałke muszkatołowa do deserow....nadaje slodyczy wyrazisty smak


Dokładnie :) niektórzy gałkę zastępują cynamonem , ale dla mnie cynamon do deserów jest już zbyt oklepany , a ja lubię eksperymentować w kuchni :)
NuTiiiiii
Posty: 70111 (po ~86 znaków)
Reputacja: -1080 | BluzgometrTM: 51
NuTiiiiii
  9 November 2011

musi być fota, inaczej się nie skuszę.

Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało :ziober2:
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek :pilka:

Szatanica
Szatanica
  9 November 2011

Ja raczej nie spróbuję...

gruszolom
gruszolom
  13 November 2011

a jakies foto mozna prosic :D ???

boniwinter
boniwinter
  13 November 2011
Ryszardius
Ryszardius: Dokładnie :) niektórzy gałkę zastępują cynamonem , ale dla mnie cynamon do deserów jest już zbyt oklepany , a ja lubię eksperymentować w kuchni :)

wlasnie, cynamon jest fajny, ale jak sie go doda to wszystko jest cynamonowe, a galka ma zupelnie inne przeznaczenie...oczywiscie w odpowiedniej ilosci:)
boniwinter
boniwinter
  13 November 2011
NuTiiiiii
NuTiiiiii: musi być fota, inaczej się nie skuszę.


Konto usunięte
Konto usunięte: a jakies foto mozna prosic :D ???

ej ludzie, a gdzie wyobraznia ?
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.