Makaron z sosem carbonara
Składniki :
200g do 300g świeżych lub suszonego makaronu tagliatelle
1 duża lub kilka małych pokrojonych, białych cebul
1 zmiażdżony ząbek czosnku
100g bekonu, wędzonej szynki, zwykłej szynki lub innej
2 żółtka jaj + 250ml śmietany LUB 2 jaja
100g świeżo startego parmezanu, gruyere lub pecorino
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Wersja ze śmietaną:
Ugotuj makaron w dużym garnku posolonej wody, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie, polej patelnię oliwą i zrumień na niej cebulę oraz czosnek. Po pięciu minutach dodaj bekon i podsmażaj wszystko razem na małym ogniu.
Roztrzep śmietanę z żółtkami jaj a następnie wlej na smażący się bekon z cebulą i czosnkiem, zdejmij patelnię z ognia. Spróbuj, dopraw solą oraz pieprzem i włącz ponownie niewielki ogień na 2 minuty, nieustannie mieszając zawartość patelni. Oprósz pietruszką i szczypiorkiem - podawaj gorące.
Wersja bez śmietany:
Wrzuć makaron tagiatella do gotującej się osolonej wody i gotuj przez czas wskazany na opakowaniu. Na dwie minuty przed końcem gotowania usmaż bekon w maśle ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku w dużej patelni, na małym ogniu. W misce połącz całe jaja z połową startego sera, solą, pieprzem i oliwą z oliwek, dobrze wymieszaj. Gdy makaron tagliatella będzie ugotowany, przerzuć go na patelnię z bekonem. Przełóż jajeczno-serową miksturę na makaron, dodaj przyprawy, wymieszaj i serwuj.
Lubicie makarony ?
Z jakimi sosami je najczęściej jadacie ?
Makaron :) strona 1 z 2
Ten przepis:
http://www.ofeminin.pl/przepisy/makaron-z-sosem-carbonara-f36371.html
a tu poprzednie (pierw Twój rzekomy przepis od mamy/babci, pod spodem z googli)
http://www.fotka.pl/forum/kulinaria/4716,Golabki_
http://szarlotka.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?341978
http://www.fotka.pl/forum/kulinaria/4550,Szybki_deser_
http://www.mniammniam.com/deser_lodowy-13169p.html
http://www.fotka.pl/forum/kulinaria/4418,Na_Mietowo_
http://www.grazynagotuje.pl/?m=20110220
http://www.fotka.pl/forum/kulinaria/3792,kurczak_w_galarecie_
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Kurczak_w_galarecie,,60469623,9495.html
To są wszystke tematy z tej strony, na poprzednią mi sie nie chciało włazić. Ktoś powiela przepisy Twojej babci/mamy/cioci. Zlikwiduj przeciek