Sebuch
Sebuch
  25 września 2011 (pierwszy post)

Zapiekanka z kurczakiem i sosem czosnkowym

Składniki:
- 7-8 średnich ziemniaków
- 2 piersi z kurczaka
- 1 średnia brokuła
- 30-40 dkg startego sera żółtego
- pół cebuli
- 5 łyżek majonezu
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- margaryna do smażenia
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz

Przygotować sos czosnkowy: majonez, śmietanę i zioła prowansalskie wymieszać z wyciśniętym czosnkiem - przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać pokroić w plastry gotować w osolonej wodzie na pół-miękko.Brokuły również ugotować w osolonej wodzie - po tym pokroić w mniejsze dzwoneczki.
Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na margarynie razem z cebula pokrojona w talarki.
Foremkę lub żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Układać ziemniaki, kurczaka z cebula oraz brokuły warstwami. Na warstwie z kurczakiem nakładamy sos czosnkowy. Do szklanki wbić dwa jaja, rozbełtać i polać całą zapiekankę. Na górę posypać obficie serem. Zapiekać ok.20-30min aż ser się zarumieni i jajka zetną.

Lubicie zapiekanki ?
Jakie najcześciej jecie ?
Z jakim sosem ?

Sebuch
Sebuch
  2 października 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Sebuch Ty to jeszcze trochę a otworzysz swoją restaurację

hmmm z pomoca Madzi Gessler :D
voiceontheradio
voiceontheradio
  2 października 2011
Sebuch
Sebuch: hmmm z pomoca Madzi Gessler :D

ta i z parówkami w cieście.
asiulcia1
asiulcia1
  5 października 2011
Sebuch
Sebuch: Lubicie zapiekanki ?

lubie ziemniaczane, makaronowe, warzywne
najbardziej lubie kalafiarowo-brokulowo-marchewkowa:P
i ta z serem i pieczarkami tez lubie :)
Sebuch
Sebuch
  6 października 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: i ta z serem

ser zawsze musi byc :D
PainInProgress
PainInProgress
  12 października 2011
Sebuch
Sebuch: Lubicie zapiekanki ? Jakie najcześciej jecie ? Z jakim sosem ?

Jep.

Ostatnio często ziemniaczana z cebulą i kiełbasą z "Pomysł na...", tyle że przepis na sos i składniki zmodyfikowany. No i ziemniaki nie jakieś surowe czy gotowane, tylko w plastrach i na patelnie do oleju. Trochę dusić a potem złapią lekko koloru to do naczynie i do pieca, tylko jednak zyskują na kaloryczności.

Niby śmietanowy, ale lecą jeszcze własne pomidory z weków.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.