Moje ulubione ciasto, aczkolwiek jeśli macie inny, sprawdzony przepis na niego, bardzo chętnie wypróbuje
herbatniki paczka 9.0 sztuk
mleko słodzone puszka
lub gotowa masa kajmakowa
1.0 sztuka
budyń waniliowy bez cukru 2.0 sztuki
mleko 2.0 szklanki
+
masło 150.0 gramów
+
śmietana kremówka 0.5 litra
śmietanka śnieżka 2.0 sztuki
Mleko w puszce gotować przez około 3 godziny w garnku z wodą (tak by woda przykrywała całą puszkę). Można skorzystać z gotowej masy kajmakowej. Wtedy pominąć krok z gotowaniem puszki ;)
Masa karpatkowa: budynie ugotować z mlekiem i utrzeć z masłem jak troszkę przestygną.
Ubić śmietanę z 2 śnieżkami.
Układać warstwami w blaszce: najpierw herbatniki, później mleko z puszki (najlepiej jak jest jeszcze ciepłe, łatwiej je rozsmarować), następnie znów herbatniki,masa karpatkowa, herbatniki, bita śmietana. Wierzch posypać startą czekoladą, wiórkami kokosowymi lub kakao.
zdjęcie z internetu. :)
Smacznego :)