lista tematów
Sok z węża (nguon hao)
Składniki:
-2 duże węże (najlepiej pytony)
-1 krab
-3 krewetki
-15 pająków kątników
-1 tarantula
Zalewa:
-2 szklanki octu
-5 litrów wody
Sposób przyrządzenia:
Musimy złapać 2 dorodne węże (ew. kupujemy w sklepie). Kiedy je złapiemy, wkładamy do słoika (muszą być żywe). Kupujemy mrożonego kraba i rozgrzewamy go w mikrofalówce przez 10 minut i ładujemy do słoja. Podobnie z krewetkami, ale ich nie podgrzewamy w mikrofali. Niekoniecznie, choć mile widziana byłaby tarantula. Gdy ją zdobędziemy musimy ją zabić, gdyż jest agresywna i grillujemy przez 5 minut. Później do słoja. Na koniec łapiemy 15 pająków kątników (można popytać znajomych), suszymy przez 1 dzień i kruszymy na drobne kawałeczki, aby potrawa miała wyrazisty smak. Na koniec zalewamy wszystko octem i wodą. Pozostawiamy przez 72 h, aby się zagryzło i konsumujemy. Nguac ngon, znaczy smacznego!