i budyniem.
Składniki
Ciasto:
5 szklanek mąki
1 kostka margaryny
2 żółtka
1 jajko
1 szklanka cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto :
1 kg jabłek
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
3 szklanki mleka
cynamon
Przygotowanie:
W dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto ( mąka, margaryna, śmietana, jajka i żółtka, cukier, proszek). Wyrobić na gładką masę, tak aby odchodziła od rąk. Podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażalki a drugą wyłożyć wcześniej przygotowaną blachę. Porobić dziury widelcem, żeby powietrze miało gdzie wychodzić. W czasie gdy połowa ciasta się mrozi, myjemy, obieramy i kroimy jabłka na cienkie plastry.
Wykładamy na ciasto: jabłka, cynamon, jabłka, cynamon, jabłka, cynamon. Gotujemy dwa budynie śmietankowe w proporcji 1,5 szklanki mleka na jedno opakowanie. Czyli bierzemy 3 szklanki mleka, odlewamy od nich pół szklanki. Większą ilość mleka gotujemy z dwiema łyżkami cukru, a w połowie szklanki rozpuszczamy budyń. Tak ugotowanym budyniem polewamy jabłka, które są na blaszce.
Ciasto wyjąć z zamrażalki i rozwałkować na cienki placek. Wrzucić ciasto na masę budyniową. Piec w temp 220 stopni przez 30 minut, następnie w 250 stopniach uważnie doglądając ciasta. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem, a budyń stężeje ;)
Składniki
Ciasto:
5 szklanek mąki
1 kostka margaryny
2 żółtka
1 jajko
1 szklanka cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto :
1 kg jabłek
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
3 szklanki mleka
cynamon
Przygotowanie:
W dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto ( mąka, margaryna, śmietana, jajka i żółtka, cukier, proszek). Wyrobić na gładką masę, tak aby odchodziła od rąk. Podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażalki a drugą wyłożyć wcześniej przygotowaną blachę. Porobić dziury widelcem, żeby powietrze miało gdzie wychodzić. W czasie gdy połowa ciasta się mrozi, myjemy, obieramy i kroimy jabłka na cienkie plastry.
Wykładamy na ciasto: jabłka, cynamon, jabłka, cynamon, jabłka, cynamon. Gotujemy dwa budynie śmietankowe w proporcji 1,5 szklanki mleka na jedno opakowanie. Czyli bierzemy 3 szklanki mleka, odlewamy od nich pół szklanki. Większą ilość mleka gotujemy z dwiema łyżkami cukru, a w połowie szklanki rozpuszczamy budyń. Tak ugotowanym budyniem polewamy jabłka, które są na blaszce.
Ciasto wyjąć z zamrażalki i rozwałkować na cienki placek. Wrzucić ciasto na masę budyniową. Piec w temp 220 stopni przez 30 minut, następnie w 250 stopniach uważnie doglądając ciasta. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem, a budyń stężeje ;)
Wybaczcie jakość zdjęć, ale robione telefonem 1,3 megapixela :D
A no i troszeczkę mi nie wyrosło. Piekłam pierwszy raz. Gdybym robiła drugi raz, to dałabym więcej cukru do masy ;) Ale i tak jest pyszniutkie ^^