Szarlotka:)
Składniki:
CIASTO
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
NADZIENIE Z JABŁEK
2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej
Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa - smacznego.
Pytania do was:)
Lubicie to ciasto ,?
Jak często je jecie ?
czy szarlotka wedlug was pasuje na przyjęcie urodzinowe bądz imieninowe:)?
lista tematów
Szarlotka:) strona 8 z 12
Konto usunięte: Smażę tylko na oleju Kujawskim, choć i tak zazwyczaj staram się piec w piekarniku albo grillować, bez żadnego tłuszczu :-)
ja tak samo :D ewentualnie na margarynie jak nie mam w domu kujawskiego ale wtedy lubi sie przypalac
Konto usunięte: U mnie często pod Jasną Górą są takie jakby targi, dożynki i chleb ze smalcem to jeden z hitów :|
u mnie tez to jest czesto na dozynkach jeszcze ze skwarkami
Wybacz ;x W ogóle na tym forum ciągle ktoś komuś smaka robi, masakra
Dobre !
Konto usunięte: ja tak samo :D ewentualnie na margarynie jak nie mam w domu kujawskiego ale wtedy lubi sie przypalac
Na margarynie nie smażyłam nigdy, bo nie miewam w domu, ale dodawałam trochę masła czasem no i też się lubiło przypalić, chociaż smaczek dawało dobry :D
No właśnie, koszmar