Szarlotka:)
Składniki:
CIASTO
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
NADZIENIE Z JABŁEK
2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej
Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa - smacznego.
Pytania do was:)
Lubicie to ciasto ,?
Jak często je jecie ?
czy szarlotka wedlug was pasuje na przyjęcie urodzinowe bądz imieninowe:)?
lista tematów
Szarlotka:) strona 7 z 12
Może i same naleśniki tak, ale ten smalec...
Konto usunięte: moja tez lubi smazyc na smalcu, ale nalesnikow jeszcze nie smazyla na nim, na szczescie
Nic ze smalcu nie ruszę...
No pomysłowa jest
Śmierdzi i źle wygląda, no i jest mega niezdrowy... Smażę tylko na oleju Kujawskim, choć i tak zazwyczaj staram się piec w piekarniku albo grillować, bez żadnego tłuszczu :-)
Konto usunięte: a ten zapach,
filety z kurczaka juz nawet nie smakuja na tym smalcu, normalnie smierdza
Uff, nie jestem sama :D