xXBlondDreamsXx
xXBlondDreamsXx
  17 sierpnia 2011 (pierwszy post)

Kogiel-mogiel lub kogel-mogel – prosty deser z żółtek jaj i cukru.

Deser pojawił się w XVII wieku w Polsce, jego receptura jest prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego[potrzebne źródło]. Stał się popularny w okresie międzywojennym i w latach PRL-u, gdy słodycze nie były łatwo dostępne. W Niemczech nazywa się Zuckerei, a regionalnie także Goggelmoggel, w Rosji - gogol-mogol (гоголь-моголь), a w jidisz - גוגל מוגל, czyli także kogel mogel.

Klasyczny kogel-mogel robi się z dwóch żółtek kurzych jaj i trzech łyżeczek cukru[potrzebne źródło], dokładnie razem utartych. Alternatywne dodatki to między innymi miód, rum, bita śmietana, kakao i rodzynki. W innej wersji deseru białko oddzielone od żółtka jest ubite i dodane do masy z żółtka i cukru

a teraz mam pytania do was:)
1-Lubicie Kogel Mogel ?
2-Z ilu jajek najczęściej robicie ?
3- Dlaczego jest taka nazwa a nie inna ?

LeceWkulki
LeceWkulki
  19 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: 1-Lubicie Kogel Mogel ? 2-Z ilu jajek najczęściej robicie ? 3- Dlaczego jest taka nazwa a nie inna ?

1.za młodego bardziej się lubiło :D
2.z 1.
3.a bo ja wiem? od mieszania?:D
marta0859
marta0859
  21 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: 1-Lubicie Kogel Mogel ?

NIE, Nie, nie.... !!!!
mam niemiłe wspomnienia, raz jak u kogoś wypiłam to zaraz poszłam :haft:
Sebuch
Sebuch
  21 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: tak szczerze dawno tego nie jadłem :)

to na co czekasz to 5 min roboty :D
ubijasz osobno zoltko , osobno bialko , dodajesz troche cukru i kako , jest wsio :D
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.