Kogiel-mogiel lub kogel-mogel – prosty deser z żółtek jaj i cukru.
Deser pojawił się w XVII wieku w Polsce, jego receptura jest prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego[potrzebne źródło]. Stał się popularny w okresie międzywojennym i w latach PRL-u, gdy słodycze nie były łatwo dostępne. W Niemczech nazywa się Zuckerei, a regionalnie także Goggelmoggel, w Rosji - gogol-mogol (гоголь-моголь), a w jidisz - גוגל מוגל, czyli także kogel mogel.
Klasyczny kogel-mogel robi się z dwóch żółtek kurzych jaj i trzech łyżeczek cukru[potrzebne źródło], dokładnie razem utartych. Alternatywne dodatki to między innymi miód, rum, bita śmietana, kakao i rodzynki. W innej wersji deseru białko oddzielone od żółtka jest ubite i dodane do masy z żółtka i cukru
a teraz mam pytania do was:)
1-Lubicie Kogel Mogel ?
2-Z ilu jajek najczęściej robicie ?
3- Dlaczego jest taka nazwa a nie inna ?
lista tematów